Nu är det klart – Eskilstuna kommun och samarbetspartners förlänger sitt engagemang i Viable Cities mission Klimatneutrala städer 2030.
Eskilstuna kommunkoncerns klimatarbete upplever ett starkt 2024. Nyligen kammade kommunen hem den prestigefyllda utmärkelsen miljöbästa kommun av tidningen Aktuell Hållbarhet. Nu står det klart att Eskilstunas ansökan för en ny projektperiod med Viable Cities har godkänts, från 1 januari nästa år till hösten 2027.
Miljöbästa kommun och ledare i klimatomställning
– Det är fantastiska nyheter och väldigt glädjande för vårt fortsatta arbete mot att bli klimatneutrala 2030 och klimatpositiva 2045, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Alla samarbeten, engagemang och insatser vi gemensamt kan delta i är nödvändiga. Klimatutmaningarna tar vi oss an tillsammans och i det är Viable Cities en viktig part som visar att Eskilstuna driver klimatomställningen med både bredd och spets,
Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram med stöd från Formas, Energimyndigheten, Vinnova, Tillväxtverket, Trafikverket och Naturvårdsverket. Genom satsningen Klimatneutrala städer 2030 får kommunen nu finansiering från Viable Cities för att ge extra kraft och snabba på den lokala processen framåt samt tillgång till stöd och experthjälp för omställningsresan.
Ny projektperiod med Viable Cities säkrar finansiering och stöd
– Det är verkligen hoppfullt att så många kommuner i Sverige vill gå före i omställningen för att möta de samhällsutmaningar som den globala uppvärmningen innebär. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid med ett gott liv för alla och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft genom att öppna upp för nya affärsmöjligheter och innovationer – allt inom planetens gränser, säger Olga Kordas som är Viable Cities programchef.
Ansökan görs till Energimyndigheten där Eskilstuna kommun har ansökt tillsammans med Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, Mälardalens universitet och Studiefrämjandet Sörmland.
– Det här är ett mycket positivt besked och vi är jätteglada över att jobba tillsammans med Eskilstuna kommun och övriga partners inom ramen för Viable Cities. Vi har en stor uppgift framför oss när det gäller att ställa om industri och samhälle till att bli fossilfritt och cirkulärt och vi behöver jobba på alla fronter och med gemensamma krafter för att lyckas. Eskilstuna kommun visar än en gång att de menar allvar med sitt klimatarbete och vi delar den ambitionen, säger Monica Bellgran, professor och vicerektor för innovation på Mälardalens universitet.
Energimyndigheten motiverar sitt beslut med att Eskilstuna bedöms ha en hög ambition att åstadkomma transformativa förändringar i kommunen genom systeminnovation. Ambitionen springer ur hela koncernens idoga arbete som omfattar ett omställningsteam som driver klimatomställningen operativt, klimatfärdplaner som pekar ut riktningen och arbetet med en klimatsmart samhällsbyggnadsprocess.
Klimatevolution och fem fokusområden driver arbetet framåt
Under paraplybegreppet Klimatevolution stärks den kollektiva omställningsförmågan när olika aktörer från olika branscher möts och samverkar för att utveckla nya lösningar. Klimatarbetet sker i fem fokusområden; transportera och resa hållbart, använda och producera energi effektivt, bygga, renovera och anlägga med låg klimatpåverkan, konsumera och producera hållbart, lagra och ta upp växthusgaser.
Energimyndigheten pekar också på det positiva i Eskilstunas starka fokus på bred förankring i det lokala näringslivet samt spridning via bland annat det etablerade samarbetet Fyra Mälarstäder.
Läs mer om kommunkoncernens klimatarbete: Klimatomställning Eskilstuna
Om Viable Cities