Nyheter

48 städer krokar arm i global klimatomställning

48 svenska kommuner, med över hälften av Sveriges befolkning, kraftsamlar nu för klimatomställningen från lokal till global nivå. Under European Viable Cities Day samlas den högsta politiska ledningen från kommunerna, generaldirektörer från myndigheter och andra svenska och internationella nyckelaktörer för att stärka mobiliseringen för klimatet över nationella gränser. 

Klimatkontrakt 2030 signeras av den politiska ledningen i 2030-städerna och generaldirektörer från sex myndigheter samt Viable Cities ledning. Fotograf: Fredrik Persson

I början av veckan blev det klart att Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 växlar upp rejält. De 23 2030-städerna får nu sällskap av ytterligare 25 svenska kommuner. De tar nu på sig att gå före i klimatomställningen och visa vägen för andra städer, i Sverige och över världen. Under European Viable Cities Day sprids svenska lärdomar till internationella mottagare runt klotet.

– Ett gott liv för alla inom planetens gränser är ingenting man uppnår på egen hand. Det kräver att man arbetar tillsammans. Inom Viable Cities och Klimatneutrala städer 2030 utmanar vi partigränser, geografiska gränser och andra barriärer. Vi enas, trots våra olikheter, kring en viktig uppgift. Kanske vår hittills viktigaste uppgift. Vi lär känna varandra och lär av varandra, vilket skapar optimism och handlingskraft som accelererar omställningen. En omställning som vi i Östersund tror är framtiden och vill vara en del av, säger Niklas Daoson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersunds kommun.

Under dagen fanns såväl internationella gäster på plats som företrädare för offentlig verksamhet, näringsliv, akademi och civilsamhälle. Sveriges nya EU-kommissionär Jessika Roswall medverkade under dagen i den första veckan av sitt uppdrag.

–  EU-kommissionen har länge varit drivande för en grön omställning i Europa. Städernas bidrag är avgörande för omställningen och för att möta klimatutmaningen. Vi stödjer det arbetet bland annat inom EU:s Cities Mission. Jag är övertygad om att Viable Cities satsning på 2030-städerna fortsatt kommer att inspirera många svenska och europeiska städer att bidra till omställningen, säger Annika Wäppling Korzinek, chef för Europeiska kommissionens representation i Sverige.

– Det här är ett avstamp för en rejäl uppskalning av klimatomställningen i städer, både i Sverige och internationellt. Allt fler engagerar sig i att driva det lokala omställningsarbetet i våra städer, inte minst näringslivet som ser affärsmöjligheter. Högt på agendan i städernas klimatambitioner är också att ställa om för att framtidssäkra för en god livskvalitet idag och imorgon för alla som bor och verkar lokalt, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

– Städer som kraftsamlar och går före hjälper oss behålla ledartröjan i klimatfrågan. De höga krav och ambitioner som vi har haft i Sverige har varit en framgångsfaktor för svensk industri och omställning. Vi välkomnar att ännu fler städer med höga klimatambitioner hjälper oss att vässa näringslivets konkurrenskraft, säger Jennie Cato, global chef för Public Affairs på Scania.

En viktig del i European Viable Cities Day är den årliga signeringen av Klimatkontrakt 2030. Under högtidliga former manifesterar den högsta politiska ledningen i städerna och generaldirektörerna för sex myndigheter en ceremoni den gemensamma kraftsamlingen för en allt snabbare klimatomställning.

– Energimyndighetens resa inom Klimatkontrakt 2030 har visat att samspelet mellan olika nivåer är centralt, men också utmanande. Under året har arbetet med Viable Cities och 2030-städerna i policylabb om kommunal energiplanering och energigemenskaper gett oss värdefulla insikter. Genom att dra nytta av digitaliseringens möjligheter, fortsätta utveckla våra arbetssätt och gemensamma beräkningsmetoder kan en hållbar omställning av våra städer och samhällen accelereras, säger Caroline Asserup, tf generaldirektör Energimyndigheten.

– Jag är jätteglad att Kristianstads kommun signerar klimatkontrakt för tredje gången och i Klimatkontrakt 2024 så visar vi tydligt att vi ökar våra ambitioner. Att alla kommuner frikostigt delar med sig av sina erfarenheter är ovärderligt och att gör vi undviker att uppfinna hjulet gång på gång. Klimatkontraktet är viktigt för Kristianstads arbete eftersom det är ett lärorikt och öppet samarbete. Klimatkontrakten visar också att när vi är många driver klimatomställningen så kommer vi kunna göra en förflyttning, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

European Viable Cities Day – som arrangeras av EU-kommissionens representation i Sverige och Viable Cities – är en brygga mellan allt arbete som pågår i Sverige och inom EU för missionen kring klimatneutrala och hållbara städer.

I Europa siktar över hundra städer, varav flera svenska, mot klimatneutralitet till 2030, som en del i EU:s gröna giv med det övergripande målet om en klimatneutral kontinent 2050.

På bilden: Klimatkontrakt 2030 signeras av den politiska ledningen i 2030-städerna och generaldirektörer från sex myndigheter samt Viable Cities ledning

Foto: Fredrik Persson