Nyheter

Chalmers Ventures investerar i forskningsbaserade Ambidex

Elnätets stabilitet är avgörande för att möta samhällets energibehov och möjliggöra övergången till förnybara energikällor som vind- och solkraft, eftersom dessa energikällor är väderberoende och orsakar variationer i elproduktionen.

Detta ställer krav på flexibla lösningar som kan balansera tillgång och efterfrågan i realtid. Traditionellt används stora batterier för att hantera dessa svängningar, men Ambidex erbjuder ett smartare alternativ: genom att använda befintliga kylsystem, som de i livsmedelsbutiker, kan elnätet stabiliseras utan behov av ny infrastruktur.

Sverige, Norden och Europa förlitar sig alltmer på förnybar energi som sol- och vindkraft som är beroende av väderförhållanden och därmed producerar el oregelbundet. Det gör det svårt att matcha produktionen med samhället och industrins ständigt ökande behov av stabil och pålitlig energi. För att hantera dessa variationer krävs lösningar som kan balansera tillgång och efterfrågan effektivt.

Ambidex tekniska lösning bygger på över sju års forskning från Chalmers tekniska högskola. Tekniken gör det möjligt att justera kylsystemens energiförbrukning i realtid för att balansera belastningen i elnätet, utan att påverka deras primära funktion.

Genom att dra mer eller mindre energiberoende på nätets behov, kan systemet bidra till att stabilisera elförsörjningen och minska trycket på elnätet under kritiska perioder – både vid överbelastning och underbelastning (som är lika skadligt).

Detta innebär att ägare av kylsystem, som livsmedelsbutiker med stora kylar och frysar, inte bara kan stärka elnätets stabilitet utan också skapa nya intäktsmöjligheter genom att delta i flexibilitetsmarknader.

– När el från vind och sol varierar – oavsett om det är för mycket eller för lite energi i nätet – kan vår teknik justera kylsystemens effektuttag för att hjälpa till att balansera elnätet. Det är en bred och kraftfull lösning som både stöder energiomställningen och ger nya intäktsmöjligheter för våra kunder, samtidigt som den efterfrågas av elnätsoperatörer och ansvariga myndigheter, säger Gustaf Engström, vd för Ambidex.

Ambidex delar intäkterna från flexibilitetstjänster med de anslutna butikerna. För ett kylsystem med 70 kW aktiv effekt kan detta innebära intäkter på upp till 100 000 kronor per år, beroende på marknadspriser och efterfrågan vid olika tidpunkter.

En helhetslösning 


Det krävs ingen ansträngning från butik eller handlare att komma igång. Ambidex sköter all hantering med kyltekniker, installation, hårdvara och uppkoppling.

– Det är en riktigt spännande teknik och team där vi ser hur ledande forskning kan appliceras i befintliga system, säger Oskar Svarfvar, Seed Investment Manager, Chalmers Ventures. Lösningar för flexibilitetstjänster i elnätet är som vi vet helt avgörande för att möjliggöra tex vindkraftsutbyggnaden. Ambidex forskningsbaserade lösning är ett utmärkt exempel på hur man kan använda en befintlig resurs hos handlarna på ett nytt sätt för att stötta elnätet och samtidigt skapa nya intäktsströmmar. Dvs ett perfekt exempel på när nytta och affär möter varandra på ett bra sätt.

Redan uppmärksammade på IVA’s 100-lista över teknisk forskning med betydande potential, är Ambidex positionerad att spela en central roll i hur vi hanterar energiflexibilitet framöver. För de butiker som ansluter sig till detta initiativ innebär det inte bara ekonomiska fördelar, utan också en chans att aktivt delta i och accelerera omställningen till en hållbar framtid menar Gustaf.

– Butiker som ansluter sig till Ambidex plattform får två stora fördelar. De skapar en ny inkomstkälla samtidigt som de kan visa upp sitt arbete med hållbarhet på ett konkret och meningsfullt sätt. Genom att använda sina kylsystem på ett innovativt sätt bidrar de direkt till den hållbara energiomställningen

Potential för en internationell marknad


Om alla svenska dagligvarubutiker anslöt sig till Ambidex plattform, skulle den totala marknaden uppgå till hundratals miljoner kronor årligen. Med liknande behov i Norden och Europa, och med ambitiösa nationella mål att sjufaldiga elnätets flexibilitet till 2050, är tillväxtmöjligheterna för Ambidex lösning omfattande.

Foto: Susan Cipriano