Nyheter

Huddinge: Stopp för sopskurkar och kriminella aktörer

Bygglovs- och tillsynsnämndens verksamhetsplan för 2025 innehåller kraftfulla åtgärder mot välfärdsbrottslighet och arbetslivskriminalitet. Samtidigt tas stora kliv framåt med digitalisering och AI för att minska handläggningstider och förbättra servicen.

Kriminell ekonomi beräknas omsätta minst 150 miljarder kronor varje år, varav avfallsbrottslighet står för närmare 4 miljarder. För att förhindra fusk, sopdumpning och utnyttjande av människor tillsätts en särskild samordnare mot välfärdsbrott på Miljö- och bygglovsförvaltningen. Samordnaren ska främst arbeta mellan tillsynsavdelningarna samt med kommunens trygghets- och säkerhetssektion andra myndigheter såsom Polisen, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket och Arbetsmiljöverket.

– Vi ska nyttja alla ögon och öron vi har ute i kommunen, säger Annie Östlund (C), ordförande i Bygglovs- och tillsynsnämnden. En miljöinspektör som kontrollerar ventilation på en salong kan hitta madrasser på golvet och misstänka människohandel eller prostitution. En byggnadsinspektör kan se tecken på arbetsmiljöbrott eller illegal sophantering. Samordnaren mot välfärdsbrott ska fånga upp alla röda flaggor och se till att rätt myndighet får information.

Verksamheten gör också stora investeringar i digitalisering och AI för att fortsätta ligga i framkant för snabb och enkel service till medborgare och företagare.

– Bygglovsroboten Hubo ska få många nya arbetsuppgifter och lösgöra handläggare för mer komplexa ärenden, berättar Annie Östlund. Jag tror att Hubos arbete på sikt kommer leda till att vi kan sänka en del taxor, kanske redan 2026.

Urval från verksamhetsplanen:

1,85 mnkr för insatser mot välfärds- och arbetslivskriminalitet, avfallsbrottslighet och förorenade områden.

1 mnkr för AI-digitalisering.

O% indexuppräkning av taxor och avgifter tack vare effektiviseringar.

Ytterligare höjd ambition för Nöjd-Kund-Index för service och bemötande i bygglovsfrågor.

Flertal uppdrag för en effektivare samhällsbyggandsprocess, bland annat implementering av tredimensionell stadsmodell.

Höjd personalkompetens gällande cirkulärt byggande för att kunna ge råd i bygglovsprocesser.

Verksamhetsplanen beslutas 17 december och går att läsa i sin helhet här: Verksamhetsplan 2025

Bild: Gerd Altmann