Nyheter

Västra Götalandsregionen: Så kan invånarnas roll bättre tas tillvara i klimatomställningen

Ett oberoende forskarråd följer på uppdrag av VGR:s miljö- och regionutvecklingsnämnd upp klimatarbetet i länet. Nu har de kommit med sin fjärde årliga rapport och den har temat invånarnas acceptans, engagemang och delaktighet i klimatomställningen. I rapporten ger forskarna sju rekommendationer för ett mer involverande klimatarbete.

I rapporten framgår det att den västsvenska befolkningen är oroliga för framtida klimatförändringar och att klimatåtgärderna hittills inte har varit tillräckliga. Man anser att ändringar i livsstilen är nödvändiga, att det behövs mer sol- och vindkraft, och man vill kunna påverka politiska beslut.

Forskning visar att acceptans och stöd för klimatomställningen kan stärkas genom att skapa förståelse för att den måste ske i samhällets alla delar. Ett tydligt ledarskap på alla nivåer kan skapa det ramverk som behövs för systematisk och långsiktig förändring.

 – Politiker på nationell, regional och lokal nivå har alla ett ansvar att ta bort hinder och förenkla klimatsmarta val och engagera och involvera invånare. Många tycker att samhällets aktörer både kan och behöver göra mer för att öka takten, säger Sverker Jagers, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet och vice ordförande i forskarrådet. 

Som anställda, boende, föreningsengagerade, föräldrar och invånare finns en mängd roller som kan påverka både de lokala och de globala konsumtionsbaserade utsläppen. En viktig fråga är därför hur kommunerna, näringslivet, länsstyrelsen, högskolorna, föreningslivet med flera kan underlätta för invånarna att både engagera sig och göra kloka val som minskar klimatpåverkan.

 – Forskarrådets rekommendationer är värdefulla för att utmana och vägleda oss och andra aktörer i arbetet med klimatställningen, och för att se till att det blir en så inkluderande och rättvis omställning som möjligt, konstaterar Madeleine Jonsson (MP) ordförande i VGR:s miljö- och regionutvecklingsnämnd.

Rapportens sju rekommendationer till dem som driver klimatarbete:

1.    Svara upp mot och synliggör allmänhetens stöd för klimatåtgärder
2.    Aktivt involvera invånare i klimatomställningen genom systematiskt och kontinuerlig dialog
3.    Skapa framtidsbilder av ett fossilfritt Västra Götaland, vägarna dit samt synliggör det klimatarbete som redan görs
4.    Våga satsa på kraftfulla och radikala åtgärder genom folklig förankring och stegvis uppskalning
5.    Planera, skapa förutsättningar och våga prata om minskad konsumtion och färre transporter
6.    Föregå med gott exempel till inspiration för andra
7.    Inkluderande samrådsprocesser nyckel till lokal acceptans för ny el-infrastruktur

Om forskarrådet
År 2021 beslutade regionstyrelsen i VGR med bred politisk enighet att inrätta en koldioxidbudget för hela territoriet Västra Götaland som visar hur mycket utsläppen behöver minska varje år för att länet ska uppfylla sin del av Parisavtalet. 
Ett oberoende forskarråd tillsattes med uppdraget att följa upp klimatarbetet, identifiera åtgärder som kan förstärka omställningsarbetet och rekommendera vad som behöver göras av olika aktörer i Västra Götaland för att minska utsläppen i den takt som krävs. 
Forskarrådets analys utgår från de regionala klimatmålen, koldioxidbudgeten och den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland 2021–2030 (VG2030). I slutet av varje år ska rådet lämna en rapport till VGR.
https://www.vgregion.se/forskarrad/