Nyheter

7,8 miljoner till ny forskning om ogräshantering och växtskydd i ett förändrat klimat

I Stiftelsen Lantbruksforsknings riktade utlysning inom integrerat växtskydd har två forskningsprojekt beviljats medel om totalt 7,8 miljoner kronor.

Det var fem ansökningar som kom in till denna riktade utlysning och två projekt som till slut bedömdes göra mest nytta för näringen och samtidigt ha en hög vetenskaplig nivå.

– Att kunna göra riktade utlysningar på detta vis är viktigt för att hitta de forskningsprojekt som på bästa sätt bidrar till hållbara lösningar som direkt gynnar lantbrukare och deras grödor i ett förändrat klimat, säger Mathilda Hollertz, vd på Stiftelsen Lantbruksforskning.

De projekt som beviljas finansiering från Stiftelsen Lantbruksforskning är dels ett projekt om åtgärder mot en ny svampsort som orsakar rotröta i korn och några andra grödor, dels ett projekt om strategier för ogräsreglering i bevarandejordbruk.

– Vi tycker att det är viktigt att just ogräs och en ny typ av algsvamp lyfts i och med denna utlysning och de beviljade projekten. Det är två intressanta projekt som vi har stora förhoppningar om att de leder till direkt nytta på gårdsnivå, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.

Beviljade projekt

Åtgärder mot en ny art av Aphanomyces som orsakar rotröta i korn och några andra grödor, R-24-33-984, Lars Persson, Agri Science Sweden AB, 3 804 000 kr

Om Stiftelsen Lantbruksforskning

För att det svenska lantbruket ska utvecklas och ligga i framkant krävs forskning med hög kvalitet för svenska förhållanden. Sedan mitten på åttiotalet har därför Stiftelsen Lantbruksforskning funnits och förmedlat forskningsmedel från näringen till akademien. Resultaten från de hittills över 1500 forskningsprojekten kommuniceras sedan tillbaka till lantbrukarna som finansierat det hela. Ett vetenskapligt kretslopp om man så vill.

Stiftelsens unika näringslivsfinansiering, insamling från lantbrukare – tiotusentals småföretagare – direkt eller via lantbrukarnas handelspartners, utgör basen för forskningsmedlen.

Mer information

Läs mer om utlysningen här