Nyheter

Glasstaden som alltid tittar uppåt: New Yorks arkitektur och infrastruktur som miljöföredöme

Vi har alla sett bilden “Lunch atop a Skyscraper”. Elva byggarbetare sitter på en stålbalk hundratals meter ovanför New Yorks gator. Ingen säkerhetsutrustning, bara slitna arbetskläder och deras lunchlådor. Bilden togs 1932 under bygget av Rockefeller Center, en byggnad som till slut blev 259 meter hög.

Redan innan byggnationen av Rockefeller Center hade New York befäst sin ställning som skyskrapornas stad. Med byggnader som Flatiron Building från 1902 och Woolworth Building från 1913, som då var världens högsta, visade staden upp ett arkitektoniskt och tekniskt hantverk som världen aldrig tidigare skådat. 

Idag är New York en stad med många rekord: Central Park Tower är världens högsta bostadsskyskrapa på 472 meter, 111 West 57th Street är den smalaste med ett höjd-till-bredd-förhållande på 1:24 och One World Trade Center är USA:s högsta byggnad på 541 meter.

Men det är inte bara storlek och skala som gör New York till en förebild. Staden har länge varit en testbädd för infrastrukturell innovation. Sverige är en internationell förebild inom hållbarhet men kan bli ännu bättre genom att studera staden som alltid tittar uppåt.

Från utsikt till insikt: Fönster och hållbarhet

I New York, där glasfasader som bekant dominerar arkitekturen, har investeringar i energieffektiva glaslösningar visat på goda resultat för att minska energiförbrukningen. Många av stadens fönster har ersatts med högpresterande alternativ, exempelvis dynamiska glas som justerar transparensen för att kontrollera värme- och ljusinsläpp. Dessa används i byggnader som 7 World Trade Center och bidrar till att minska kyl- och värmebehovet genom att anpassa sig till växlande ljus- och temperaturförhållanden. 

I bostadshus och kontorsbyggnader spelar fönster även en viktig roll för att optimera dagsljusinsläpp. Detta minskar beroendet av artificiell belysning och därmed energiförbrukningen. Till skillnad från stenfasader, vilka är vanliga i Sverige, som främst erbjuder passiv isolering kan glas aktivt bidra till energibesparingar genom teknologier som dynamiska glas och solcellsglas.

Glas och fönster som miljöbesparande är inte bara relevant för stora byggnader. Även privatpersoner kan hjälpa miljön genom att byta fönster till moderna och energieffektiva alternativ. Ett fönsterbyte kan minska energiförbrukningen i hemmet, sänka uppvärmningskostnaderna och bidra till en lägre klimatpåverkan. Ett enkelt fönsterbyte hjälper både miljön och dig själv.

När skyskraporna blir gröna

New Yorks Climate Mobilization Act är ett ambitiöst regelverk som syftar till att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen från stora byggnader, vilket är en av stadens största utsläppskällor. En nyckelkomponent är Local Law 97.

Flera mekanismer driver lagen:

Ekonomiska påföljder: Byggnader som inte uppfyller utsläppsmålen riskerar böter som beräknas på mängden överstigande koldioxidutsläpp. Detta skapar ett direkt ekonomiskt tryck för fastighetsägare att vidta åtgärder.

Rapporteringskrav: Fastighetsägare måste regelbundet rapportera sina energidata och utsläpp till staden, vilket gör det svårt att undvika ansvar.

Stödprogram och vägledning: Staden erbjuder teknisk hjälp och vägledning via initiativ som NYC Accelerator, vilket underlättar för fastighetsägare att förstå och genomföra energieffektiva åtgärder.

Ekonomiskt stöd: Finansieringsprogram och incitament finns tillgängliga för att hjälpa fastighetsägare med kostnaderna för nödvändiga renoveringar och uppgraderingar.

För att klara Local Law 97-målen har många byggnader i New York investerat i modern teknik. Ett exempel är One Bryant Park, en skyskrapa med LEED Platinum-certifiering. Byggnaden använder system för vattenåtervinning, energieffektiv ventilation och gröna tak utan att ge avkall på designen. Sverige, ett land som inte sällan tänker svart och vitt, bör ta inspiration av hur New York förenar hållbar teknik med tydliga krav för att skapa moderna och effektiva byggnader, som dessutom är snygga. På samma sätt som vi i Sverige tillämpar progressiv inkomstskatt, där de som tjänar mest betalar mer, borde vi ställa högre krav på de största och mest energislukande byggnaderna och företagen – och ge dem verktygen för att möta dem.

Högt över marken och framåt i tiden

New Yorks skyline påminner oss om människans förmåga att omvandla vision till verklighet. Det finns en hel del praktiska infrastrukturella och arkitektoniska lösningar att inspireras av från den ständigt uppåtsträvande staden, men framför allt är det kanske en känsla vi ska minnas. De där elva männen, utan säkerhetslinor, som satt på en stålbalk hundratals meter över marken. De visade att mod och innovation är grunden för allt stort.