Nyheter

Efter ny lag om textilinsamling: Växande högar med oanvända kläder

Sedan årsskiftet ska alla sortera ut textilavfall separat och Sveriges kommuner ansvarar för att samla in avfallet. Det har örebroarna hörsammat. Uppseendeväckande stora mängder textil har kommit in till avfallsverksamheten i Örebro kommun – även helt nya kläder.

– Vi ser ett jättestort intresse att lämna in textil, säger Karolina Werme, planerare på Örebro kommuns avfallsverksamhet. Samtidigt får vi in en hel del kläder som knappt är använda eller nya med lappar kvar. Vi vill därför utmana örebroarna att redan innan köp tänka på hur kläderna belastar vår miljö. Vi behöver stanna upp och tänka efter: varför köper jag det här?

Produktionen av textilier kräver mycket energi, vatten och kemikalier. De senaste 20 åren har hushållens utgifter för inköp av kläder och textilier minskat, samtidigt som mängden inköpta textilier har ökat med närmare 30 procent enligt Naturvårdsverket. Genom att förlänga livet på textilier gör du en stor insats för miljön.

Ett exempel är just hela och rena, men knappt använda plagg, som du har tröttnat på men som andra kan vilja ha. Sådan textil kan skänkas till välgörenhet eller säljas. Men miljöinsatsen börjar redan i affären:

– Eftersom de faktiska miljökostnaderna inte är inkluderade i slutpriset till konsument och kostnaderna för arbetskraften är låg, blir tillgången på nyproducerade och billiga textilier stor i Sverige, säger Karolina Werme. Här kan vi alla med små enkla val tillsammans åstadkomma stor skillnad genom att sortera ut begagnat textil rätt, men även göra genomtänkta inköp. Hur och var är det här klädesplagget producerat och behöver jag verkligen det här?