Erfarenhet från ledningsgruppsnivå, djup affärsförståelse och en förmåga att engagera andra. Så lyder de främsta kraven på hållbarhetschefer idag. Teknisk klimatexpertis hamnar längre ned på kravlistan när bredare ledarskapsförmågor ökar i prioritet. Detta enligt en ny intervjustudie med hållbarhetscheferna för 17 av Europas ledande företag, genomförd av Heidrick & Struggles.
A European CSO Perspective on Driving the Sustainability Agenda är en kvalitativ intervjustudie genomförd av det globala rådgivningsbolaget inom chefsrekrytering och ledarskap, Heidrick & Struggles. Intervjuer har gjorts med hållbarhetschefer från 17 ledande europeiska företag, däribland Nokia, A.P. Møller-Mærsk och Schneider Electric. Syftet har varit att kartlägga de färdigheter och kompetenser som krävs för att lyckas i rollen som hållbarhetschef idag.
– Resultatet av våra intervjuer med europeiska hållbarhetschefer är tydligt: hållbarhet bör och kommer att integreras allt djupare i affärsstrategin. En sådan integration är helt avgörande för innovation, tillväxt och långsiktighet. Den integrationen kräver i sin tur förmågan att bygga tillit, skapa engagemang och driva förändring, säger Björn Lindberg, konsult på Heidrick & Struggles och författare till rapporten.
Ökat behov av erfarenhet från ledningsgrupp
Att hållbarhet integreras djupare i affärsstrategin och klättrar uppåt på agendan för ledningsgrupperna syns även tydligt i kvantitativ data. När Heidrick & Struggles studerade bakgrunderna hos hållbarhetscheferna för 250 av de största företagen i Europa syntes ett växande behov av erfarenhet från ledningsgruppsarbete. År 2022 var andelen tillsatta hållbarhetschefer med sådan bakgrund 53 procent, och år 2023 var motsvarande siffra hela 70 procent. Drygt var tredje hållbarhetschef rapporterar dessutom direkt till vd.
– Bakgrunden hos dagens hållbarhetschefer är mycket varierande. De flesta, 23 procent, kommer från miljö- och ESG-roller. Andra från områden som kommunikation, strategi och finans. Även om teknisk hållbarhetsexpertis är fortsatt värdefull och behövs i teamet, ser vi tydligt att det är ledarskapsförmågorna som väger tyngst i chefsrollen. Det är ledarskapet som kommer att avgöra vilka företag som lyckas bäst med sin transformation, avslutar Björn Lindberg.
Dags att rekrytera en ny hållbarhetschef? Här är tre viktiga rekommendationer:
Prioritera affärsmässig förståelse: En framgångsrik hållbarhetschef behöver kunna integrera hållbarhet i kärnverksamheten och driva både tillväxt och transformation.
Ledarskap och inflytande: Hållbarhetchefen bör ha en förmåga att påverka på högsta nivå, få ledningsgruppens förtroende och navigera i komplexa intressentlandskap.
Tydlig strategi: Identifiera om företaget behöver en strategisk förändringsledare, en operativ expert eller en kombination, beroende på hållbarhetsagendan.
Bild: IgorKocka