Nyheter

Guide till biologisk mångfald hjälper fastighetsägare att möta klimat- och hållbarhetskrav

Fastighetsägarna lanserar en uppdaterad och utökad guide till biologisk mångfald. Guiden ger fastighetsägare konkreta verktyg för att öka den biologiska mångfalden, minska klimatrelaterade risker, möta nya hållbarhetskrav och öka fastigheternas värde.

Ökade klimatrelaterade risker gör att fastighetsägare behöver arbeta mer aktivt med ekosystemtjänster. Samtidigt skärper EU kraven på hållbarhetsrapportering genom CSRD, och rapporteringsstandarden ESRS E4 ställer högre krav på redovisning av biologisk mångfald.

För att stötta fastighetsägare lanserar Fastighetsägarna nu en ny och utökad guide till biologisk mångfald, som hjälper fastighetsägare att förstå sin påverkan, vidta åtgärder och integrera biologisk mångfald i sin affärsstrategi.

– Fastighetsägare både påverkar och påverkas av ekosystemen. Att arbeta aktivt med biologisk mångfald minskar klimatrelaterade risker, skapar mer attraktiva fastigheter och gör att branschen kan möta de nya lagkraven. Vår guide ger fastighetsägare både en introduktion och konkreta verktyg för att komma igång och ta nästa steg, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

– Fastighetsägare som arbetar aktivt med biologisk mångfald stärker sin konkurrenskraft och långsiktiga lönsamhet. Det är en investering som både framtidssäkrar fastigheter och bidrar till en hållbar samhällsutveckling, fortsätter Rikard Silverfur.

Guiden riktar sig till alla fastighetsägare, oavsett storlek och hur långt de har kommit i sitt arbete.

För den som är ny i arbetet ger guiden en introduktion till varför biologisk mångfald är viktig och hur man kan komma igång.

För den som redan arbetar med frågan innehåller guiden fördjupad vägledning, verktyg och metoder för att mäta, följa upp och redovisa sitt arbete.

Guiden lyfter även konkreta åtgärder som att skapa gröna tak och fasader för att dämpa värme, hantera dagvatten effektivt för att minska risken för översvämningar och planera utemiljöer som både bidrar till bättre luftkvalitet och samtidigt ökar den biologiska mångfalden.

Bild: loulou Nash