Nyheter

Naturskyddsföreningen: Risk att ohållbar biomassa eldas – överklagar beslut

Det finns en stor risk att ohållbar biomassa eldas som om den vore hållbar, utan att utsläppsrätter betalas, enligt Naturskyddsföreningen. Anledningen är att regeringen gjort ett generellt antagande om att all svensk biomassa är hållbar enligt EU-regler.

Men Naturskyddsföreningen anser att det finns stora brister i den svenska skogsförvaltningen, vilket leder till att svensk skogsbiomassa inte kan klassas som hållbar generellt sett. Därför har föreningen nu överklagat ett så kallat hållbarhetsbesked.

– Skogsstyrelsens tillsyn av skogsbruket fungerar inte idag. Det finns därför inga garantier för att biomassan som eldas lever upp till lagens krav på hållbarhet. Det är dags att Sverige skärper sin skogslagstiftning och tillsyn över skogsbruket för att leva upp till EU-rättens hållbarhetskrav. Och den förbränning som idag sker av ohållbar biomassa ska betala för sina utsläpp, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.

Skogsbolag har möjlighet att skaffa så kallade hållbarhetsbesked till den skogsbiomassa som bolagen vill sälja till förbränning. Syftet är att visa att skogsbiomassan uppfyller de hållbarhetskriterier som EU ställer upp, vilket ger en konkurrensfördel för bolagen.

Skogsbiomassa är enligt EU-regler hållbar om det finns nationell lagstiftning och tillsyn som säkerställer att vissa hållbarhetskriterier är uppfyllda. Dessa kriterier handlar om hur skogsförvaltningen fungerar på en övergripande nivå, bland annat att avverkningen är laglig och att tillräcklig hänsyn tas till biologisk mångfald.

Den förra regeringen bedömde 2021 att all svensk skogsbiomassa ska anses som hållbar. Skogsbolag som vill hållbarhetsklassa sin biomassa behöver därför endast styrka att biomassan är svensk för att få ett så kallat hållbarhetsbesked.

Men enligt Naturskyddsföreningen finns det stora brister i den svenska skogsförvaltningen. Bland annat finns omfattande brister i tillsynen av skogsbruket och det finns även en bristande kartläggning av naturvärden. Naturskyddsföreningen vill med prövningen sätta ljuset på att svensk skogslagstiftning och tillsyn inte lever upp till hållbarhetskriterierna, och att det därför finns en stor risk att energiföretag eldar ohållbar biomassa från den svenska skogen utan att utsläppsrätter betalas.

– Vi ser till exempel att Skogsstyrelsen automatiska granskning av avverkningsanmälningar blundar för mer än 99 procent av observationerna av fridlysta fåglar. Ett annat exempel är att skogar med fridlysta arter avverkas utan konsekvenser, eftersom Skogsstyrelsen inte hinner handlägga sina ärenden inom tidsfristen på sex veckor. Det finns en stor risk att ohållbar biomassa klassas som hållbar och att aktörer slipper betala för klimatutsläppen, säger Beatrice Rindevall.

Bild: recyclind