Nyheter

Ny kartläggning av klimatförändringarnas effekt på Sveriges bostäder visar: Stormskador på 30 000 svenska villor

30 000 svenska villor har de senaste fem åren drabbats av så allvarliga stormskador att de fått försäkringsersättning på sammanlagt 750 miljoner kronor. Värst drabbat är Stockholms län och flest stormskador inträffar under årets första kvartal. Det visar en ny sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserad på data från Svensk Försäkring.

– Allt kraftigare stormar, värmeböljor, torka och översvämningar gör att vi behöver tänka på nya sätt både kring hur vi bor och bygger. Klimatförändringarnas effekter drabbar redan i dag många villaägare och i takt med att extremväder blir vanligare är det allt viktigare för svenskarna att se om sina hus, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sedan 2019 har 30 000, motsvarande 15 av 1 000, villor i Sverige, drabbats av så allvarliga stormskador att de fått ersättning från sin försäkring. Totalt uppgår skadeersättningen till över 750 miljoner kronor de senaste fem åren. Nästan en tredjedel gick till villaägare i Stockholms län.

Klimatförändringarnas effekter drabbar oss här och nu – tiden när svenskarna inte behövde anpassa sin bostad är över. Regeringens strategi för klimatanpassning lägger stort ansvar på kommunerna, men även villaägare och bostadsrättsföreningar måste själva agera för att skydda sina bostäder mot klimatrisker, fortsätter Per Sangrud.

Stockholms län har drabbats värst av stormskador de senaste åren. I huvudstadslänet har dubbelt så hög andel av villorna, 30 av 1 000 villor, som i riket drabbats av stormskador. Norrbotten är det län som klarat sig bäst undan de senaste årens stormar, här har endast 5 av 1 000 villor fått stormskador som ersatts av försäkringsbolag.

– Den som vill få reda på vilka klimatrisker som är störst för den egna bostaden bör kontakta kommunen. Tillsammans med Länsstyrelsen ska kommunen identifiera områden där det finns risk för skador på den byggda miljön som följd av klimatförändringarna. Ska du köpa eller sälja en bostad kan du prata med mäklaren om klimatanpassning, avslutar Per Sangrud.

Fyra av de fem värst drabbade kommunerna ligger i Stockholms län, med Norrtälje i topp. I kustkommunen har hela 165 av 1 000 villor skadats av stormar. I Pajala kommun i Norrbotten har bara 1 av 1 000 villor drabbats av stormskador de senaste fem åren.

Trots att många tänker på hösten som stormarnas högsäsong är årets första kvartal den period på året då flest stormskador anmäls till försäkringsbolagen. De senaste 50 åren har flest och dyrast stormskador inträffat under årets första tre månader. Lägst andel stormskador har historiskt skett under andra kvartalet.

Tre tips – så kan du skydda dig mot naturskador:

1. Ha en villaförsäkring
En villaförsäkring kan skydda ditt hus om byggnaden utsätts för naturskador. I vissa fall ersätter försäkringen också skador på din tomt. Men undersök vad som gäller för just din försäkring eftersom du normalt inte får ersättning för skador från vatten som rinner in i huset via tak, fasad eller dränering.

2. Minska risken för översvämning
Se över dräneringen kring huset så att den inte har några brister och kontrollera om brunnar, ventiler och avlopp där vatten kan läcka in. Källarutrymmen är ofta extra utsatta vid översvämningar – försök att täta dörrar och fönster, förvara saker på hyllor och skaffa en dräneringspump om din källare ligger i ett utsatt läge.

3. Stormsäkra huset
Kontrollera om det finns stora träd kring tomten och låt en expert besiktiga dem om du är osäker. Om du har flaggstång, se till att den är ordentligt förankrad och förvara lösa föremål som grill och utemöbler inomhus. Se över ditt tak så inga takpannor, takplåtar eller fasadbeklädnad är lösa.

Hos Länsförsäkringar kan du läsa mer om att förebygga naturskador kring din fastighet.

Bild: Nanne Tiggelman