Nyheter

Lokala företag på studieresa om gröna energigaser

För att utforska nya lösningar för framtidens energiomställning reste representanter från Kalmar län nyligen till Spanien för att ta del av innovativa satsningar på vätgas och andra gröna energigaser. Studieresan, som gick till staden Badajoz i regionen Extremadura, samlade intressenter från produktionssidan och industrin för att utbyta erfarenheter och ta del av nya tekniska lösningar.

Under två intensiva dagar fick deltagarna besöka flera pilotanläggningar, där de kunde se hur vätgas produceras genom solceller och används på olika sätt. Bland annat besöktes en anläggning som konverterar fossildrivna fordon till vätgasdrift – en teknik som kan spela en viktig roll i omställningen till fossilfria transporter.

Lärdomar från resan

Vid sidan av tekniska insikter stod erfarenhetsutbyte i fokus. Under en workshop diskuterade deltagarna hinder och möjligheter för gröna energigaser i olika delar av Europa.

John Andersson från More Biogas var en av deltagarna från Kalmar län och reflekterade över de gemensamma utmaningarna:

– Ett gemensamt problem som vi diskuterade var genomgående avsaknaden av politisk långsiktighet. Inom min bransch; biogasen, var det kul att se att även om vi i Sverige ligger långt fram så är många länder långt framme. Det var intressant att se att andra länder har samma bekymmer med energiförsörjning och de höga kostnaderna för den, men så olika sätt att lösa den främst på grund av olika förutsättningar, säger John Andersson.

Anders Ekby från IAC AB, som gjuter aluminium i Hultsfred och Ankarsrum, såg stora möjligheter att applicera sina nya kunskaper i den egna verksamheten:

– Det var lärorikt och intressant att träffa och diskutera energifrågor med deltagare från andra delar av Europa. Jag lärde mig nya tillämpningar för vätgas som jag nu ska kan utvärdera om vi kan använda i vår tillverkningsprocess hemma för att fasa ut vår användning av fossil gas, säger Anders Ekby.

Starkare nätverk och ny kunskap

Förutom att få en inblick i hur vätgas kan användas inom olika sektorer skapade resan också starkare band mellan deltagarna från Kalmar län. Nya kontakter knöts, och insikterna från resan kan bidra till den fortsatta utvecklingen av gröna energigaser i regionen.

Studieresan arrangerades av Energikontor Syd som en del i arbetet med att främja vätgasutveckling i Kalmar län. Genom internationella samarbeten och kunskapsutbyte vill man skapa bättre förutsättningar för energiomställningen. Insatserna sker inom projektet Unifhy finansierat av EU-programmet Interreg Europe och Region Kalmar län.