25-27 februari är det återigen dags för världens länder att ses för att fortsätta lösa stora och gränsöverskridande frågor som ska bevara och minska förlusten av biologisk mångfald. Naturvårdsverket har förhandlare på plats som representerar Sverige under FN-mötet i Rom.
På FN-mötet möts hundratals delegater för att förhandla och besluta om ett flertal frågor. Mötet anordnas för att komma i mål med de frågor som inte blev klara under höstens möte CBD COP 16, där finansiering var den stora frågan.
Naturvårdsverkets förhandlare kommer att fokusera på indikatorer för övervakning av biologisk mångfald, samt detaljerna om rapportering för att följa upp genomförandet av målen i det globala ramverk som är beslutat.
Indikatorer för övervakning av biologisk mångfald
Ett övervakningsramverk är beslutat och har uppdaterats. Det innehåller indikatorer för att övervaka tillståndet för den biologiska mångfalden. Det handlar också om indikatorer för faktorer som påverkar förlusten av biologisk mångfald och om åtgärder för att förbättra tillståndet. Diskussionerna på mötet i november nådde framgång då parterna kom överens om nästan alla föreslagna uppdateringar. I Rom ska nu parterna diskutera vidare kring tre indikatorer om påverkansfaktorer, exempelvis användning av bekämpningsmedel och ohållbar konsumtion, som man inte kom i mål med på förra mötet.
– Sverige driver på att parterna ska anta samtliga uppdateringar som CBD:s expertgrupp tagit fram. På så sätt kan rapporteringen av indikatorerna komma igång och världen kan bättre se hur tillståndet är och förändras för den biologiska mångfalden, säger Malte Timpte, handläggare på internationella enheten.
Detaljerna och formerna för att följa upp ländernas genomförande
Länderna ska rapportera sitt genomförande av målen, åtgärder och framsteg för första gången år 2026. Parterna behöver därför nu vara överens om hur rapporteringen ska gå till, hur de ska sammanfattas i en global rapport, vilka som ska bidra med information förutom parterna samt hur rapportens resultat ska användas.
– Sveriges ståndpunkt och det vi kommer att jobba för är att vi har en transparent och inkluderande process som följer upp genomförande av det globala ramverket för biologisk mångfald. Vi hoppas att processen kommer att ge oss en global rapport om kollektiva framsteg som visar oss vad som fungerar bra och vad vi måste göra bättre. En sådan rapport bör vara grunden för beslut på högsta politiska nivå om hur vi ska ta itu med utmaningarna, så att vi kan nå våra gemensamma mål att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och sätta naturen på kurs mot återhämtning till 2030, förklarar Malte.
Bild: Gerd Altmann från Pixabay