Nyheter

Excel-lösningar räcker inte längre – därför väljer Humlegården och Wihlborgs Saas-plattform från Collecct

När klimatkraven ökar och rapporteringsbördan växer räcker det inte längre med kalkylark och manuell hantering. Allt fler fastighetsbolag, däribland Humlegården och Wihlborgs, väljer därför Colleccts AI-drivna SaaS-plattform som kombinerar klimatnytta med affärsmässig effektivitet.

Hur minskar man klimatpåverkan samtidigt som man skär ner på både kostnader och administrativ börda?

För det svenska SaaS-bolaget Collecct är svaret tydligt:

genom att förstärka specialistkompens med datadriven innovation och strategisk användning av AI.

Collecct erbjuder en digital plattform för hantering av restmaterial och avfall inom bygg- och fastighetssektorn. Med stöd av AI effektiviseras arbetet med att tolka filer och dokument, samla in och strukturera avfallsdata samt att identifiera cirkulära användningsområden för material. Resultatet är full kontroll på nuläget, ökad datakvalitet och konkreta klimat- och kostnadsbesparingar.

Colleccts plattform används för allt från automatiserad datainsamling till digitala avfallsplaner och uppföljning av klimatmål. I den mest avancerade tjänsten, Collecct Go Circular, agerar Collecct som en digital mellanhand för alla restmaterial – med målet att bli ett slags “Booking.com” för alla rest-material och avfallsflöden.

Collecct är ett exempel på hur techbolag exempelvis kan bidra till att lösa några av fastighetsbranschens största utmaningar. Med EU:s nya och betydligt skärpta klimatmål till 2050 står sektorn inför en av sina mest komplexa omställningar hittills. För att lyckas krävs både systemförändringar och innovation – och här kan digitala aktörer spela en avgörande roll.

På kort tid har Collecct etablerat samarbeten med flera ledande fastighetsbolag, däribland Humlegården, Atrium Ljungberg, Alma Properties, Akademiska Hus, VACSE, Catena och Wihlborgs. Att flera av dessa valt att inleda samarbete på koncernnivå visar att lösningen tekniskt mogen, och högst relevant för organisationer med höga ambitioner inom klimat och hållbarhet.

AI används bland annat som ett verktyg för att automatisera manuella moment, skapa bättre beslutsunderlag och på sikt även möjliggöra dynamisk prissättning, realtidsmatchning av materialflöden och förbättrad spårbarhet. I grunden handlar det om att använda teknik för att lösa konkreta behov – både hos inom bolagens administrativa processer och i branschens bredare hållbarhetsarbete.

Bild: TyliJura