Nyheter

Ny rapport från Naturvårdsverket: Så påverkar maten som slängs klimatet och miljön

Uppkomsten av livsmedelsavfall står för en betydande del av livsmedelskedjans klimatpåverkan i Sverige. En ny rapport från Naturvårdsverket visar att hushållen och industrin står för en större del av klimat- och miljöpåverkan från livsmedelsavfallet.

Genom att minska livsmedelsavfall kan vi både använda våra resurser bättre och minska miljöpåverkan. Hushållen och livsmedelsindustrin står tillsammans för den större delen av klimatpåverkan från livsmedelsavfallet och kan ha större möjligheter att minska livsmedelsavfallets klimatavtryck.

− Det är viktigt att hushållen minskar sitt matsvinn, det vill säga allt som slängs och som hade kunnat ätas eller drickas. Livsmedelsindustrin har ett större handlingsutrymme och därmed bättre förutsättningar att hitta alternativa avsättningsmöjligheter för olika restprodukter från produktionen, men det gäller att de har de rätta ekonomiska förutsättningarna.  Det kan handla om alltifrån att ha råd att investera i anläggningen, att ha tid att hantera restprodukter separat och att det ska finnas en marknad för produkterna säger Anita Lundström, handläggare på resurseffektivitetsenheten. 

Potentialen att minska klimat- och miljöpåverkan är störst för kött  

Kött är det livsmedel vars livsmedelsavfall orsakar störst klimatpåverkan, i samtliga livsmedelsled. Det gäller även om det inte är kött som står för den största mängden avfall. I hushållen är det exempelvis frukt och grönt som står för den klart största mängden avfall. Det slängs tre gånger så mycket frukt och grönt som kött. Ändå har köttet som blir avfall nästan fyra gånger så stor klimatpåverkan. Detta beror på att klimatpåverkan per kilo livsmedel är mycket högre för kött än för andra livsmedelskategorier.

− Data vi har visar hur olika typer av livsmedelsavfall påverkar miljön i förhållande till varandra även om det går ännu inte att exakt mäta hur stor klimat- och miljöpåverkan livsmedelsavfall har, förklarar Anita Lundström. 

Miljöpåverkan har granskats utifrån flera perspektiv; övergödning av mark samt söt- och havsvatten, vattenanvändning och markanvändning. Köttet orsakar inte bara störst klimatpåverkan utan även störst miljöpåverkan när det gäller övergödning och markanvändning. Däremot har hushållens livsmedelsavfall från frukt och grönt, större påverkan på kategorin vattenanvändningen än jämfört med kött. Rapporten fokuserar specifikt på livsmedelsavfall och omfattar inte livsmedel som blir foder eller lämnas i fält, så kallade livsmedelsförluster.

Läs mer
Rapport om livsmedelsavfallets miljöpåverkan

Bild: Muhammad Faheem Ahmed