Drivkraft Sverige presenterar idag ”Omställningsbarometern” som mäter trycket på omställningen från fossilt till fossilfritt inom drivmedels- och laddbolagsbranschen. Koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökade med 22 procent under 2024 jämfört med 2023.
Orsaken till utsläppsökningen är främst att andelen hållbara biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Andelen biodrivmedel är nu på den lägsta nivån sedan 2014. De totala utleveranserna av bränsle ökade också något vilket bidrar till utsläppsökningen. Användningen av HVO100 ökar men uppväger inte den sänkta reduktionsplikten.
De totala drivmedelsleveranserna ökade något 2024 men leveranserna av hållbara biodrivmedel sjunker kraftigt
Omställningsbarometern visar att de totala utleveranserna av drivmedel ökade med drygt 3 procent 2024 jämfört med 2023 samtidigt som leveranserna av hållbara biodrivmedel minskade. Andelen hållbara biodrivmedel var 13,2 procent vilket kan jämföras med 26,8 procent 2023.
– Vi ser ett tydligt trendbrott i användningen av hållbara biodrivmedel och det beror på en minskad ambition inom reduktionsplikten. Totalt stod låginblandning av biodrivmedel i bensin och diesel för närmare 5 procent av drivmedelsleveranserna 2024 vilket kan jämföras med drygt 20 procent 2023, säger Viktor Gunnarsson ansvarig för Konkurrenskraftsfrågor på Drivkraft Sverige.
Andelen rena och höginblandade biodrivmedel ökade
Samtidigt ökade andelen rena och höginblandade biodrivmedel från cirka 6 till drygt 8 procent av drivmedelsleveranserna. Detta främst genom ökade mängder av HVO100. Dessa drivmedel omfattas inte av reduktionsplikten utan är i stället befriade från koldioxid- och energiskatt. Skattebefrielsen utgör ett statligt stöd som kräver godkännande från kommissionen. Det nuvarande godkännandet gäller till utgången av 2026.
– Regeringen bör skyndsamt sätta i gång en statsstödsansökan till kommissionen om fortsatt skattebefrielse för rena och höginblandade biodrivmedel från 1 januari 2027. Med den planerade reduktionspliktsnivån på 10 procent är skattebefrielsen en förutsättning för att Sverige ska klara sitt ESR-åtagande. Skattebefrielsen möjliggör dessutom 100 procent förnybart i tanken för alla de företag och individer som efterfrågar detta, fortsätter Viktor Gunnarsson.
De fossila koldioxidutsläppen ökade
Att inblandningen av hållbara biodrivmedel i bensin och diesel minskade leder till att den fossila andelen ökar, vilket ökar de fossila koldioxidutsläppen.
– När vi summerar 2024 är vår bedömning att de fossila koldioxidutsläppen från bensin och diesel har ökat med ca 22 procent 2024 jämfört med 2023, trots att rena och höginblandade biodrivmedel ökar, fortsätter Viktor Gunnarsson.
Utbyggnaden av den publika laddinfrastrukturen fortsätter men nyregistreringen av elbilar bromsade in
Under 2024 stod elbilar för ca 34 procent av nybilsförsäljningen jämfört med 38 2023. Vid utgången av 2024 var ca 7 procent av Sveriges personbilsflotta elbilar. Andelen hade varit ännu högre om inte nybilsförsäljningen hade minskat 2024 och exporten av begagnade elbilar hade varit så hög.
– Utbyggnaden av den publika laddinfrastrukturen är en viktig pusselbit i elektrifieringen. I början av mars 2024 hade våra medlemmar och partners sammanlagt 1135 publika laddningsstationer för snabbladdning med totalt 2945 laddningspunkter, avslutar Viktor Gunnarsson.
Bild: Thomas