Region Stockholm storsatsar på hållbarhet och förbereder en kraftig utbyggnad av solceller. Därför har man nu registrerat sig som elproducent, ett viktigt steg i arbetet med att öka andelen egenproducerad el. Genom satsningen på solenergi bidrar regionen till en mer hållbar och robust energiförsörjning för sina verksamheter.
Beslutet är en del av Region Stockholms långsiktiga strategi för att stärka hållbarheten och utöka redundansen i elsystemet. Genom att installera fler solceller på regionens fastigheter bidrar satsningen till minskade energikostnader och en mer klimatsmart energiförsörjning.
– Jag är stolt över att Region Stockholm nu tar på sig ledartröjan i omställningen inom det offentliga Sverige. Genom att producera egen el kan vi både minska vår klimatpåverkan och skapa en mer stabil energiförsörjning för våra verksamheter, säger Jens Sjöström, Investeringsregionråd i Region Stockholm.
– Det är glädjande att vi tar detta steg så att Region Stockholm fortsätter ligga i den gröna omställningens framkant. Så som vi har gjort i många år nu, säger Magnus Persson (C), 1a vice ordförande fastighets- och servicenämnden i Region Stockholm.
– Just nu elektrifieras kollektivtrafiken i hög takt, ett hundratal nya elbussar sätts i trafik under 2025. Att Region Stockholm då också kan stärka vår produktion av förnybar el är viktigt, med detta beslut kommer vi kunna få upp ännu fler solceller på regionens fastigheter, säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd i Region Stockholm.
– Vi befinner oss i ett klimatnödläge därför måste vi göra allt vi kan för att Region Stockholm ska bidra till den gröna omställningen. Att öka produktionen av vår egen solenergi är en viktig del i det arbetet, säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.
Arbetet med att utöka solcellsinstallationerna kommer att fortsätta i samverkan med regionens fastighetsförvaltare och trafikförvaltningen. Strategin innebär att fler byggnader får solceller, vilket både ökar den förnybara energiproduktionen och säkerställer att regionen lever upp till kommande EU-krav för energiproduktion.
Bild: Martin Herfurt