EU:s utsläppshandelssystem, EU ETS, beskrivs som en hörnsten i EU:s klimatpolitik. När systemet nu fyller 20 år blickar vi tillbaka på utvecklingen – från att systemet ansågs irrelevant till att det blev ett av de viktigaste styrsystemen för att minska utsläppen i Europa.
– EU ETS har spelat en central roll i EU:s arbete för att minska koldioxidutsläppen. Systemet har dock inte varit utan utmaningar – under perioder har utsläppshandeln varit starkt ifrågasatt och nära att överges. Genom reformer och ökad prisstyrka har det återfått sin betydelse och idag ses det som ett styrmedel att räkna med, säger Lars Zetterberg, klimatpolitisk expert på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Den 27 maj bjuder det IVL-ledda forskningsprogrammet Mistra Carbon Exit in till ett frukostseminarium om EU ETS. Det blir en tillbakablick på hur och varför systemet skapades, vilken betydelse det haft för att minska utsläppen inom EU, och om det räcker med utsläppshandel för att ställa om industrin, eller om kompletterande styrmedel behövs.
Det blir också en framåtblick mot EU ETS Endgame – vad händer när utsläppsbubblan går mot noll år 2039?
Medverkar som talare gör Filip Johnsson, Chalmers, Åsa Löfgren, Göteborgs universitet, och Lars Zetterberg, IVL Svenska Miljöinstitutet.
Datum och tid:
27 maj 2025, kl. 08.00-09.00 Frukost serveras för dem som deltar fysiskt mellan kl. 07.30 och 08.00, innan seminariet börjar.
Seminariet hålls på Klara Konferens, Klarabergsviadukten 90
Läs mer om evenemanget och anmäl dig här..