När Sverige ska ställa om transportsektorn till fossilfri drift står yrkestrafiken inför flera utmaningar – där höga kostnader, praktiska hinder och svag efterfrågan på hållbara transporter lyfts som avgörande bromsklossar. I årets upplaga av Omställningsrapporten från Circle K framgår att många åkerier tror att deras verksamhet kommer kunna bli helt fossilfri – men bara 25 procent bedömer det som möjligt till 2030.
Målen för omställningen är ambitiösa. Redan år 2030 ska utsläppen från inrikes transporter ha minskat med 70 procent jämfört med 2010. För att nå dit krävs en snabb elektrifiering, även av den tunga trafiken. Bland åkerier tror de flesta (76 procent) att deras verksamhet kommer kunna bli helt fossilfri – men bara 25 procent bedömer det som möjligt till 2030. Även allmänheten anser att det är viktigt att yrkestrafiken ställer om (elbilsägare 93 procent, hybridbilsägare 85 procent, personer utan körkort 85 procent, bensin- och dieselförare 77 procent).
– Det finns en stark vilja till omställning hos många och jag vill påstå att den publika laddinfrastrukturen för tung trafik just nu ligger långt före dagens behov. Men tillgången till laddning i sig räcker inte – åkerierna måste också ha rätt affärsvillkor. Det innebär dels en stor investering, dels en anpassning av hela verksamheten, till exempel ruttplanering. Upplever man samtidigt att stödet är otydligt är det svårt att våga ta steget, säger Johan Söderberg, Director Fuel & E-mobility på Circle K.
I rapporten pekar bilägare främst ut staten och regeringen som ansvariga för att driva omställningen, följt av transportföretagen och fordonstillverkarna. Bland åkerierna pekar man specifikt på ett behov av skattelättnader, direkta stöd och tydligare styrning som centrala faktorer för att klara övergången. Hela 79 procent är överens om att skattelättnader för fossilfria investeringar är det som skulle ha störst påverkan.
En som medverkar i Omställningsrapporten är Richard Bergqvist, professor i logistik och transportekonomi vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet. Han menar att det blir extra tydligt hur avgörande politiska styrmedel är när marknaden inte tar ansvar på egen hand.
– Politikerna har inte tagit sitt ansvar om det billigaste alternativet inte är rätt väg att gå för företag. Det är naivt att tro att företag ska bortse från sin vinst för att agera lite godare och utan vinster kan de inte heller investera i utvecklingen. Vill man styra mot bättre beteenden då måste det löna sig, annars bygger man bara luftslott. Gång på gång har politiken visat att det inte lönar sig att vara först — särskilt i transportbranschen, oavsett politisk färg, säger Richard Bergqvist.
Omställningsrapporten 2025 visar även att:
En majoritet i allmänheten pekar ut staten som ansvarig för omställningen, följt av transportföretag och fordonstillverkare.
Bara 22 procent av åkerierna upplever att deras kunder idag är villiga att betala mer för fossilfria transporter.
Två av tre åkerier (66 procent) bedömer att betalningsviljan för fossilfria transporter hos transportköpare är låg.
Tre av fyra (76 procent) åkerier tror att deras verksamhet kommer kunna bli helt fossilfri – men bara 25 procent ser det som möjligt till 2030.
Två av tre (69 procent) åkerier ser nya fossilfria drivmedel som vätgas som viktiga framöver.
81 procent av åkerierna efterlyser ekonomiskt stöd vid inköp av elfordon.
BIld: GREGOR