Nyheter

Världsledande aktörer inom skidindustrin går samman i historisk allians för hållbar turism – Global Sustainability Ski Alliance

På Interalpin i Innsbruck, Österrike, den 7 maj 2025 lanserades officiellt den nya alliansen Global Sustainability Ski Alliance, den första i sitt slag inom skidindustrin. SkiStar som initiativtagare, tillsammans med sju andra ledande skidaktörer från Europa och Nya Zeeland, går nu samman för att kraftigt minska klimatpåverkan från skidturismen.

SkiStar (Sverige, Norge) tillsammans med Compagnie des Alpes (Frankrike), KitzSki (Österrike), Kronplatz (Italien), LAAX (Schweiz), Levi Ski Resort (Finland), NZSki (Nya Zeeland), Oberstdorf Kleinwalsertal Bergbahnen (Tyskland) driver gemensamt mer än 800 skidliftar och står för cirka 25 miljoner skiddagar.

Ett gemensamt engagemang för hållbarhet

Global Sustainability Ski Alliance tar täten för en mer hållbar framtid inom turismen – mitt i klimatförändringarnas utmaningar. Medlemmarna har redan genomfört individuella hållbarhetsinitiativ under de senaste åren och går nu samman för att samla sin expertis och stärka sitt gemensamma arbete och mål.

– I en industri som är beroende av stabila vinterförhållanden är det vårt ansvar att bidra till förändring och vara pionjärer. Vi jobbar aktivt för att minska våra egna utsläpp i linje med Parisavtalet, men nu måste vi också samarbeta för att i högre grad även inkludera våra leverantörskedjor, säger Dominique Thillaud, VD för Compagnie des Alpes.

– Vi är stolta över att vara initiativtagare till att skapa Global Sustainability Ski Alliance, där vi samlar några av världens ledande skidorter för att gemensamt driva framsteg mot en mer hållbar skidindustri. Genom att dela insikter, data och innovationer kan vi påskynda de nödvändiga åtgärder som krävs för att möta de klimatutmaningar som skidturismen står inför idag, tillägger Stefan Sjöstrand, VD för SkiStar.

– Vi på Levi Ski Resort är starkt engagerade i att bevara snörika vintrar även i framtiden. Med Global Sustainability Ski Alliance stärker industrin det internationella samarbetet, delar bästa praxis och hittar tillsammans hållbara lösningar för att säkra vintersportens framtid, säger Jouni Palosaari, VD för Levi Ski Resort.

Nyckelåtgärder för att driva förändring

Mot bakgrund av den akuta klimatkrisen handlar omställningen inte bara om att minska det ekologiska fotavtrycket utan kräver även genomgripande förändringar i affärsprocesser – från infrastruktur till leverantörskedjor.

– Vi arbetar i nära samverkan med våra leverantörer för att prioritera åtgärder utifrån de mest akuta behoven när det gäller att minska koldioxidutsläppen. Samtidigt stöttar vi dem i utvecklingen av klimatsmarta och innovativa lösningar. Ett internationellt samarbete med ledande aktörer inom skid- och besöksindustrin, särskilt inom områden som mobilitet, energiförbrukning, hållbarhet samt forskning och utveckling, är av central betydelse för oss som företag. Det är avgörande för att säkerställa en fortsatt positiv och framgångsrik utveckling i framtiden, säger Anton Bodner och Christian Woerister, styrelsemedlemmar i KitzSki.

– Genom att standardisera miljödata och utveckla prestationsindikatorer kommer vi kontinuerligt övervaka miljöpåverkan från alliansen och dess leverantörskedjor, tillägger Andreas Dorfmann, VD för Kronplatz.

Ett annat centralt fokusområde för medlemmarna i Global Sustainability Ski Alliance är modernisering av infrastrukturen. Dessa insatser bidrar inte bara till att minska utsläppen, utan utgör också en grund för en långsiktigt hållbar verksamhet.

– Vi driver på för elektrifiering, maximerar energieffektiviteten och förlitar oss fullt ut på förnybar energi – allt med största respekt för naturen, säger Reto Gurtner, VD och ordförande för Weisse Arena Group, som driver skidorten LAAX.

Stöd till lokalsamhällen – en viktig del av alliansens engagemang

Alliansen har även åtagit sig att stärka lokalsamhällen genom att ta socialt och regionalt ansvar, i nära samspel med sitt miljöarbete. Turismföretagen ser sig själva som en integrerad del av de lokala samhällena, med direkt påverkan på sysselsättning, ekonomiska cykler och livskvalitet i regionen. För att kunna mäta och jämföra sitt samhällsengagemang delar medlemmarna med sig av erfarenheter och metoder för hur man bäst följer upp och kommunicerar sina insatser.

– Vi vill visa att det går att bedriva turism som både är lönsam, skonsam mot miljön och tar ansvar för människor och samhällen, säger Henrik Volpert, VD för OK Bergbahnen.

Innovation och samarbete som framgångsfaktorer

– Alliansens verkliga styrka ligger i vårt gemensamma mål att omvandla industrin på ett hållbart sätt – genom kollektivt ansvar och banbrytande innovationer, säger Paul Anderson, VD för NZSki.

– Genom att dela kunskap, samordna insatser och samarbeta tekniskt kan vi inte bara accelerera en positiv utveckling, utan också bli skalbara, fortsätter Paul Anderson.

Med deras strukturerade, datadrivna tillvägagångssätt och breda koalition strävar medlemmarna i Global Sustainability Ski Alliance att sända ett tydligt budskap om att hållbar turism är möjlig, mätbar och ekonomiskt genomförbar.