Nyheter

Fermentering en katalysator i Einar Mattssons hållbara trädgårdsskötsel

På många av Einar Mattssons gårdar står före detta sandlådor och även nya plastlådor utställda med texten LÖV eller FERMENTERING på. I lådorna sparar Einar Mattsson löv och ogräs från gårdarna som sprutas med effektiva organismer, EM, som fermenterar innehållet i lådorna.

Fermenteringen gör att material fortare bryts ner i jorden då mikroorganismer redan startat nedbrytningen av cellstrukturen. Det fermenterade blandas sedan ut i rabatternas jord och förbättrar jordens struktur, näringsinnehåll och mikroliv.

Hållbar skötsel av koncernens rabatter

Fermentering är ett effektivt sätt att förbättra näringsvärdet och nedbrytbarheten hos löv och ogräs. Materialet omvandlas under syrefria förhållanden med hjälp av de effektiva mikroorganismerna som ger följande fördelar:

•    fermenteringen omvandlar kol och näringsämnen till former som är mer lättillgängliga för växterna
•    det förbättrar näringsvärdet och nedbrytbarheten i växtmaterialen
•    den sura miljö som skapas under fermenteringen kan hjälpa till att hämma ogräsfrön och sjukdomar.

Johanna Karlsson, gruppchef för Utemiljöavdelningen på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB, berättar:

– Vi har gjort detta i flera år och vet att det funkar. Att återanvända material som produceras och redan finns på gårdarna för att förbättra jordarna är hållbart på alla sätt. Vi slipper också köpa ny jord som leder till ökade transporter. Fermenteringen luktar gott och har en svag frisk syrlig doft när vi vänder ned den i krukor och rabatter, där den snabbt blir näringsrik jord.

Genom att fortsätta implementera fler hållbara metoder visar Einar Mattsson hur naturliga resurser kan användas på ett ansvarsfullt sätt för att främja en mer hållbar framtid.