Nyheter

Advens och Outokumpus nya satsning fördubblar återvunnen restvärme för Avestaborna

I över 25 år har Outokumpu i Avesta levererat restvärme från sin stålproduktion till det lokala fjärrvärmenätet i samarbete med energikoncernen Adven. Nu tas nästa stora steg då mängden återvunnen restvärme förväntas fördubblas från 40 till dryga 80 GWh per år. Det motsvarar energibehovet för omkring 4 000 villor och täcker en tredjedel av Avestas samlade värmebehov.

Tillsammans investerar parterna cirka 50 miljoner kronor i teknik som tar tillvara värme från glödgningsugnarna i kallvalsverket, värme som tidigare kyldes bort och gick förlorad.

– I praktiken minskar vi vår bränsleanvändning. Den nya restvärmen gör att vi kan minska eldningen av avfall och biobränslen för att hålla igång värmen. Det här är en resurs som redan finns och som nu gör verklig nytta istället för att kylas bort, säger Henrik Johansson Casimiro, SVP Sverige och Nederländerna på Adven.

– Tidigare var vi tvungna att kyla bort värmen från vår process. I framtiden kan vi istället använda den för att värma hela Avesta mer hållbart då vi kan leverera större överskott ut på fjärrvärmenätet. Det är ett tydligt exempel på hur industrin kan bidra till klimatomställningen, säger Rickard Eriksson, platschef på Outokumpu i Avesta.

Tack vare den utökade restvärmen kan drifttiden på fastbränslepannorna vid Avestas fjärrvärmeverk minskas, särskilt under sommarhalvåret när värmebehovet är som lägst. Det ger en beräknad minskning av koldioxidutsläppen med cirka 10 000 ton per år. Det ökar flexibiliteten i energisystemet, minskar belastningen på pannorna och optimerar användningen av tillgänglig energi.

Överskottsvärmen lagras i Avestas bergvärmeackumulator på 750 MWh som fungerar som ett slags värmebatteri. När produktionen överstiger efterfrågan kan värmen lagras och sedan matas ut när behovet stiger.

– Tack vare ackumulatorn kan vi fortsätta ta tillvara restvärme även när fjärrvärmenätet tillfälligt inte kan ta emot mer. Det gör systemet smartare och mer resilient, förklarar Henrik Johansson Casimiro.

Den nya restvärmelösningen planeras tas i drift under våren 2026. När den väl är igång, blir Outokumpu en än mer central del av Avesta kommuns energiomställning där restvärme ersätter tillförda bränslen.

– Att nära samarbeta med industrin är en huvudfokus för Adven, och det är viktigt för oss att ta vara på den överskottsenergi som finns inom industrin. Att dessutom kunna göra det i Avesta är extra glädjande då det ytterligare stärker vår position som satsande på återvunnen och förnybar energi, säger Henrik Johansson Casimiro.

– Vi använder en hög andel återvunnet material i vår tillverkning, skrot. Vi jobbar kontinuerligt med energieffektiviseringsåtgärder och att hitta möjligheter för att använda vår överskottsvärme. Fjärrvärme är ett bra sätt att främja cirkulära kretslopp i samhället och minska förbrukningen av ändliga resurser. Något som vi alla tjänar på. Fjärrvärmen är en viktig del av den cirkulära ekonomin och som vi på Outokumpu gärna vill bidra till, tillägger Rickard Eriksson.