Koldioxidavskiljning och lagring, CCS, som en av lösningarna på klimatproblemen. Men hur funkar det egentligen? 54 procent av svenskarna vill veta mer. Det visar en ny, världsunik undersökning.
Energimyndighetens undersökning visar att nästan varannan svensk känner till CCS, men kunskapsnivån är fortfarande låg. Endast 14 procent vet vad tekniken faktiskt innebär. Säkerheten vid transport och lagring samt kostnaderna för CCS-tekniken är allmänhetens största farhågor.
– Sverige ligger långt framme inom ett nytt teknikområde, och har goda förutsättningar att visa hur CCS fungerar i praktiken, i full skala. Då är det viktigt att kunskapen hos svenskarna också följer med. CCS är en av pusselbitarna som behövs för vi ska nå våra klimatmål och som samtidigt kan öka den svenska konkurrenskraften, säger Carl Mikael Strauss, chef för enheten Näringsliv på Energimyndigheten.
Trots att kunskapen om CCS är låg bland allmänheten, visar undersökningen att det finns ett stort intresse för att lära sig mer. När fler CCS-projekt startas ökar behovet av att aktörerna informerar allmänheten. Ett aktivt arbete i hela värdekedjan för CCS underlättar för en framtid där medborgarna känner sig inkluderade och har förståelse för tekniken.
Novus-undersökningen, som gjordes under våren, är den första i sitt slag och genomfördes inom Energimyndighetens roll som Nationellt centrum för CCS. Resultaten från undersökningen kommer att presenteras i sin helhet den 22 maj.
– Undersökningen har väckt internationellt intresse, vi har fått frågor om hur vi arbetat med den. Resultatet är värdefullt och ger oss ett nolläge att utgå ifrån. Underlaget blir en grund för ett proaktivt arbete från aktörerna längs med hela värdekedjan för CCS, säger Sonia Ruyter, ansvarig handläggare för rapporten på Energimyndigheten.
Bild: Md. Sahadot Hossain