Nyheter

Hållbara fastigheter i centrum när Riksbyggens jubileumsfond ”Den goda staden” delade ut 310 000 kronor till projekt

Under Riksbyggens fullmäktige den 22 maj 2025 delade Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden ut medel till projekt som bidrar till kunskap inom hållbar fastighetsutveckling med fokus på smarta tekniska lösningar. 310 000 kronor delades i år ut till tre projekt.

Årligen delar Riksbyggens jubileumsfond ”Den goda staden” ut stipendier som grundas på gåvor från bostadsrättsföreningar, organisationer och företag som Riksbyggen samarbetar med för att stödja forskning, utveckling och utbildning för bättre boendemiljö. Sedan fonden etablerades år 1990 har 185 stipendier över sammanlagt 15 miljoner kronor delats ut.

I år delade fonden ut 310 000 kronor fördelat på tre stipendier. Stipendierna delades ut till projekt som bidrar smartare fastigheter för ökad hållbarhet. Årets utlysning sökte särskilt tekniska lösningar som underlättar ett hållbart vardagsliv i boendet eller hållbar förvaltning av fastigheter.

– Årets tre stipendier har olika inriktningar men ett gemensamt fokus på hållbarhet. De handlar om hur tekniska lösningar kan möta faktiska behov i boendet, metoder för att motverka kriminell etablering i bostadsområden och hur stadsliv kan skapas och påverka fastighetsvärden, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Stipendierna presenterades av representanter för fondens styrelse under fullmäktige.

Could you live here? – 150 000 kronor
Stipendiat: Henrik Almquist, arkitekt SAR och adjunkt vid LTH, verksam vid AAA – Agency for Adaptive Architecture.
Med hjälp av 3D-AI-visualiseringar undersöker projektet potentialen i fastigheter som inte längre kan användas för sitt ursprungliga syfte. Målet är att visa på möjligheter att skapa boendekvaliteter och att bedöma de ekonomiska och klimatmässiga konsekvenserna av omvandling i stället för rivning.

Platsintervention: en metod för att motverka och förebygga kriminell etablering
– 150 000 kronor.
Stipendiater: Charlotta Thodelius, docent i kriminologi vid Högskolan i Borås; Micael Björk, professor i sociologi vid Göteborgs Universitet; Göran Lindahl, professor inom arkitektur på Chalmers.
Projektet utvecklar och testar metoden ”platsintervention” för att motverka när kriminell verksamhet etablerar sig i fastigheter och stadsdelar. Metoden bygger på samarbete mellan fastighetsägare och myndigheter, med åtgärder från rådgivning till myndighetstillsyn. Pilotprojektet genomförs i Gamlestaden i Göteborg.

Stadsliv – hur kan det skapas och vilken påverkan har det på fastighetsvärden?
– 10 000 kr.
Stipendiat: Gustav Sällberg, student vid Lunds Tekniska Högskola.
Projektet undersöker hur stadslivet kan stärkas och hur detta påverkar fastighetsvärden. Genom litteraturstudier, intervjuer och fallstudier identifieras faktorer som bidrar till attraktiva stadsmiljöer, med målet att hitta insatser som ökar både attraktivitet och fastighetsvärden.