Fyra näringslivsnära forskningsprojekt beviljas finansiering genom KK-stiftelsens program Synergi. Målet är ny kunskap till nytta för svensk konkurrenskraft. Totalt investerar KK-stiftelsen 44 miljoner kronor under de kommande fem åren.
Projekten bygger på samverkan mellan akademi och företag, och flera av dem är tvärvetenskapliga. Genom att kombinera olika perspektiv och kompetenser skapas nya angreppssätt och lösningar på komplexa utmaningar.
– De mest nyskapande idéerna uppstår ofta när olika perspektiv möts. Genom programmet Synergi vill vi skapa förutsättningar för forskare från olika kunskapsområden att, tillsammans med företag, bemöta gemensamma utmaningar på nya sätt”, säger Yvonne Fors, programansvarig på KK-stiftelsen.
Tre av de fyra projekten har ett tydligt hållbarhetsfokus. Det gäller bland annat projektet SAFE SLUDGE vid Örebro universitet som ska utveckla lösningar för att återvinna fosfor ur avloppsslam. Ett annat projekt vid Högskolan i Skövde ska undersöka vägar till en mer motståndskraftig och hållbar tillverkningsindustri.
Satsningen är en del av KK-stiftelsens långsiktiga arbete för att stärka forsknings- och utbildningsmiljöer i vid Sveriges högskolor och nyare universitet. De beviljade projekten finansieras med upp till 12 miljoner kronor vardera över fem år, vilket skapar förutsättningar för kapacitetsuppbyggnad och fokusering av forskningen i nära samverkan med företag.
Resiliensinriktad tillverkning: Utveckling av adaptiva lösningar för hållbar och robust produktion (SMART)
Hur kan industrin stärka sin resiliens och samtidigt värna om hållbarhet och det mänskliga perspektivet? Den svenska tillverkningsindustrin utsätts allt oftare för störningar som prövar dess motståndskraft. Exempelvis ledde energibristen 2022 till ökade elpriser som slog hårt mot industrin. I projektet SMART ska forskare och företag ta fram lösningar för att snabbt anpassa produktionen vid störningar, planera efter energitillgång och priser, samt utforska säkert och flexibelt samarbete mellan människor och robotar. Slutresultatet blir en plattform som ska hjälpa industrin att möta osäkerheter, minska miljöpåverkan och behålla produktiviteten.
Lärosäte: Högskolan i Skövde
Projektledare: Masood Fathi, [email protected]
Finansiering: 12 miljoner kronor
Rollen av den dietära metaboliten TMAO i kroniska sjukdomar
Trimetylamin-N-oxid (TMAO) är en substans som bildas i kroppen när vi äter vissa livsmedel. Forskning visar att förhöjda nivåer av TMAO kan kopplas till flera kroniska och inflammatoriska sjukdomar – bland annat hjärt-kärlsjukdom (CVD), kronisk njursjukdom (CKD) och parodontit. Mekanismerna bakom detta är dock inte helt kända. I detta forskningsprojekt samarbetar forskare från olika vetenskapliga områden med industrin för att fylla viktiga kunskapsluckor, utveckla nya behandlingsstrategier och undersöka om probiotika kan minska TMAO:s skadliga effekter.
Lärosäte: Örebro universitet
Projektledare: Isak Demirel, [email protected]
Finansiering: 12 miljoner kronor
SAFE SLUDGE – Giftfritt slamkretslopp
Vad krävs för att återvinna avloppsslam utan att sprida farliga ämnen? Fosfor används ofta i gödningsmedel och är därför ett viktigt ämne för livsmedelsförsörjningen. Samtidigt är det en ändlig resurs som står med på EU:s lista över kritiska råvaror. I projektet SAFE SLUDGE ska forskare, tillsammans med både beslutsfattare och industrin, utveckla strategier för att återvinna fosfor ur avloppsslam genom att omvandla det till biokol. Projektet fokuserar särskilt på att minska förekomsten av farliga ämnen och att främja en giftfri återvinningsprocess.
Lärosäte: Örebro universitet
Projektledare: Maria Larsson, [email protected]
Finansiering: 8 miljoner kronor
Säkerställa hållbarhet i leverantörskedjan
Nya direktiv från EU-kommissionen ställer krav på att företag tar ansvar för hållbarhet i hela sin produktions- och leveranskedja. För OEM-företag (Original Equipment Manufacturers), alltså företag som bygger produkter med komponenter från omfattande leverantörsnätverk, är detta särskilt utmanande. I det här forskningsprojektet ska forskare och företag tillsammans undersöka hur OEM-företag kan säkerställa hållbarhet i leverantörskedjan. Bland annat ska projektet utforska övergången från traditionell uppföljning till aktivt samarbete med leverantörer – och hur detta skifte påverkar hållbarheten. Projektet ska resultera i ett ramverk och ett praktiskt beslutsstöd för OEM-företag.
Lärosäte: Högskolan i Gävle
Projektledare: Per Rolf Eje Hilletofth, [email protected]
Finansiering: 12 miljoner kronor