Nyheter

Svenska Bostäder uppmärksammar särskilt skyddsvärda träd med ny skyltning

Gamla träd har stor betydelse för bevarandet av biologisk mångfald. För att öka kunskapen om hur viktiga dessa träd faktiskt är satsar Svenska Bostäder nu på att sätta upp informationsskyltar intill träden.

Stockholm har ett unikt landskap. I staden finns flera hundra år gamla träd av nationell betydelse för den biologiska mångfalden, så kallade särskilt skyddsvärda träd. Dessa träd har stor betydelse för bevarandet av biologisk mångfald och för många rödlistade arters möjlighet att överleva.

– De här träden är riktiga miljöhjältar. De är också hem till fåglar och fladdermöss, småkryp och insekter, mossar och lavar. Du kan hitta upp mot 1 000 olika arter i ett och samma träd och träden kan leva i hundratals år. Så det bästa för den biologiska mångfalden är att skapa förutsättningar för befintliga träd att leva vidare, säger Ramona Schrenk, landskapsarkitekt på Svenska Bostäder.

Nu satsar Svenska Bostäder på att sätta upp informationsskyltar intill sina särskilt skyddsvärda träd.

– Vi vill upplysa våra hyresgäster samt allmänheten om att dessa träd är speciella och viktiga att bevara och att man ska visa dem extra hänsyn. Vi vill även öka kunskapen och förklara varför vi behåller ett träd med exempelvis håligheter – något som kan uppfattas som ett träd i dåligt skick men som är fantastiskt för den biologiska mångfalden, fortsätter Ramona Schrenk.

Under 2024 har en trädspecialist genomfört en inventering åt Svenska Bostäder, för att fastställa hur många särskilt skyddsvärda träd det finns i bolagets bestånd, samt var de finns. Inventeringen hittade 14 särskilt skyddsvärda träd, och visade att flera av dem kan vara uppemot 300 år gamla. Inom Stadsholmens bestånd pågår fortfarande inventeringen, men där kommer antalet troligen landa omkring 100 träd.

Det viktigaste man kan göra för träden är att skapa förutsättningar för dem att leva vidare, till exempel genom att bevaka att träden och att marken runt dem skyddas vid byggnation och grävning, samt att konkurrerande buskar och andra träd som växer in i trädkronorna tas bort.

Fakta: särskild skyddsvärda träd

Naturvårdsverket klassar särskilt skyddsvärda träd (levande eller döda) inom 3 olika kategorier:

Jätteträd: träd som är grövre än 1 meter i diameter.

Mycket gamla träd: gran, tall, ek och bok som är äldre än 200 år, samt övriga trädslag som är äldre än 140 år.

Grova hålträd: träd med utvecklade håligheter och en stamdiameter som är grövre än 40 centimeter.

Även så kallade efterträdare (blivande särskilt skyddsvärda träd) ska värnas.

Svenska Bostäder har 14 särskilt skyddsvärda träd i sitt bestånd. Utöver det finns även flertalet efterträdare.

Svenska Bostäders dotterbolag Stadsholmen är inte klara med sin inventering, men har i dagsläget minst 35 särskilt skyddsvärda träd, och beräknar att det kan komma att röra sig om upp mot 100 totalt.

Det äldsta trädet hos Svenska Bostäder finns i dotterbolaget Stadsholmens bestånd och är en lind som troligen planterats på 1600-talet och därmed är ca 400 år gammalt.

Om åtgärder ska göras på trädet eller i dess närhet behöver detta anmälas till Länsstyrelsen för samråd.

Bild: Dean Marston