Sedan Europaparlamentsvalet 2024 har Europeiska kommissionen lagt fram en plan för att vägleda beslutsfattandet inom EU. Planen betonar hållbarhet som en nyckelfaktor för konkurrenskraft och tillväxt, vilket ställer nya krav på europeiska företag, menar en studie från Deloitte.
– I en svår geopolitisk och ekonomisk miljö har hållbarhet blivit en viktig faktor för Europas framtida konkurrenskraft och välstånd. Motståndskraft och flexibilitet blir därmed allt viktigare för att hantera policyförändringar och navigera risker, säger Lennart Nordqvist, partner på Deloitte.
Den nya hållbarhetsagendan bygger på att energitransition och cirkularitet kan skapa tillväxt och stärka EU:s ekonomiska ställning globalt. Agendan har tre huvudteman: en ny industristrategi med fokus på energitransition, minskning av regleringsbördan och mobilisering av finansiering.
– Europeiska företag står inför utmaningar när de anpassar sig till hållbarhet. Konsumentefterfrågan, affärsmöjligheter och behovet av motståndskraft driver denna övergång, men osäkerheter kan göra processen svår. Företag måste balansera dessa faktorer när de navigerar den komplexa reglerings- och affärsmiljön, säger Lennart Nordqvist.
Studien EU 2025 Sustainability Regulation Outlook undersöker den potentiella utvecklingen av EU:s hållbarhetsreglering under det kommande året och identifierar områden där företag kan behöva anpassa sig.
Företag uppmanas att ställa sig följande frågor när de utnyttjar hållbarhetsinsatser:
Hur kan vårt företag utnyttja innovation och investeringar för att bidra till nettonollutsläpp och en cirkulär affärsmodell?
Hur kan vi integrera insikter från hållbarhetsrapportering i våra affärssystem för att skapa värde och bättre resultat?
Vilka verktyg och metoder, som livscykelbedömningar och AI, kan vi använda för att uppfylla fler regleringskrav?
Är våra mekanismer för risk- och regleringsövervakning tillräckligt robusta för att ge tidiga varningar om policyförändringar?
Undersöker vi hur existerande krav och ny lagstiftning påverkar varandra?
– Den nya planen strävar efter att förenkla regler, minska administrativa kostnader och mobilisera investeringar för att uppnå ambitiösa klimatmål. Genom att anta en proaktiv hållbarhetsstrategi kan företag navigera det föränderliga landskapet och låsa upp nya möjligheter för tillväxt och innovation, säger Lennart Nordqvist.