Nyheter

Ny statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling: Svenskarna missar klimatrisker vid bostadsköp

Bara 4 procent av de som köpt eller sålt en bostad under våren tror att den kommer påverkas av klimatförändringarnas effekter i någon större omfattning. Samtidigt har 55 000 naturskador på villor kostat 3,7 miljarder de senaste fem åren.

Det visar ny statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred gör att vi behöver tänka på nya sätt både kring hur vi bor och bygger. Klimatförändringarnas effekter drabbar redan i dag många villaägare och i takt med att extremväder blir vanligare är det allt viktigare för svenskarna att se om sina hus, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

55 000 svenska villor har de fem senaste åren har drabbats av så allvarliga naturskador, som översvämningar och bortblåsta tak, att de fått försäkringsersättning på sammanlagt 3,7 miljarder kronor. Det visar en ny sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserad på data från Svensk Försäkring. Samtidigt tror bara 4 procent av de som köpt eller sålt en bostad under våren att den kommer påverkas av klimatförändringarnas effekter i någon större omfattning.

– Många svenskar underskattar hur klimatförändringarna kommer påverka samhället. Effekterna drabbar oss här och nu – tiden när svenskarna inte behöva anpassa sin bostad är över. Regeringens strategi för klimatanpassning lägger stort ansvar på kommunerna, men även villaägare och bostadsrättsföreningar måste själva agera för att skydda sina bostäder mot klimatrisker, säger Per Sangrud.

Under 2023, som är senaste året det finns statistik för, ökade antalet naturskador på villor med 80 procent jämfört med året innan. Gävleborg, som hade stora översvämningar 2021, är det län som drabbats överlägset värst av naturskador de senaste fem åren. 10 procent av alla skador har drabbat villor i Gävleborg, och 39 procent av den utbetalada skadeersättningen har gått till länet.

– Ska du köpa eller sälja en bostad kan du prata med mäklaren om klimatanpassning. Den som vill få reda på vilka klimatrisker som är störst för den egna bostaden bör kontakta kommunen. Tillsammans med Länsstyrelsen ska kommunen identifiera områden där det finns risk för skador på den byggda miljön som följd av klimatförändringarna, säger Per Sangrud.

Tre tips – så kan du skydda dig mot naturskador:

1. Ha en villaförsäkring
En villaförsäkring kan skydda ditt hus om byggnaden utsätts för naturskador. I vissa fall ersätter försäkringen också skador på din tomt. Men undersök vad som gäller för just din försäkring eftersom du normalt inte får ersättning för skador från vatten som rinner in i huset via tak, fasad eller dränering.

2. Minska risken för översvämning

Se över dräneringen kring huset så att den inte har några brister och kontrollera om brunnar, ventiler och avlopp där vatten kan läcka in. Källarutrymmen är ofta extra utsatta vid översvämningar – försök att täta dörrar och fönster, förvara saker på hyllor och skaffa en dräneringspump om din källare ligger i ett utsatt läge.

3. Stormsäkra huset
Kontrollera om det finns stora träd kring tomten och låt en expert besiktiga dem om du är osäker. Om du har flaggstång, se till att den är ordentligt förankrad och förvara lösa föremål som grill och utemöbler inomhus. Se över ditt tak så inga takpannor, takplåtar eller fasadbeklädnad är lösa.