I Eskilstuna pågår just nu en omfattande ROT-renovering av tre fastigheter med totalt 122 lägenheter. I projektet har man valt att använda sig av Wavins nya takeback-service – en tjänst som samlar in och återvinner spill från plaströr direkt på byggarbetsplatsen.
I kvarteret Hällby Ökna visar Kfast (Eskilstuna Kommunfastigheter AB), i samarbete med totalentreprenören Tuna Entreprenad och VS-entreprenören Assemblin AB, hur hållbarhet och effektiv renovering kan gå i hand i hand.
Projektet omfattar renovering av tre byggnader med totalt 122 lägenheter och beräknas stå färdigt i juni 2026. Redan i sommar släpps de första fyra trapphusen.
Utöver sedvanliga stambyten och omfattande uppgraderingar som el, kök, ventilation och fönster, har projektet ett tydligt miljöfokus. En del av detta är användningen av Wavins takeback-service – ett återvinningssystem där spill av plaströr samlas in direkt på byggarbetsplatsen för att sedan återanvändas i produktionen av nya rör.
– Det är alltid lite spill, särskilt i ROT-projekt där vi jobbar med gamla handritningar. De är inte exakta, så vi måste måttanpassa mycket på plats. Då är det en enorm vinst att kunna återvinna spillet istället för att kasta det. Det är också en strategisk fördel, då vi redan har hårda krav på miljösortering. Att ha ett eget kärl för plaströr som går tillbaka i produktionen är både enkelt och helt rätt ur ett klimatperspektiv, säger Maria Ahlin, projektledare på Assemblin VS.
Ett konkret hållbarhetsverktyg
Wavins nya takeback-service lanserades nyligen i Sverige och innebär att plaströr, oavsett leverantör, samlas i särskilda kärl, hämtas av en extern partner och sedan tvättas, krossas och återvinns till pellets – som återintroduceras i produktionen.
– Det är ett enkelt system som vi direkt kunde implementera. Kärlet står vid containern så inget annat slängs i det. Våra mannar har tagit det till sig direkt. För oss är det inga problem att sortera en sak till, det är en lätt rutin att lägga till i vardagen. Att vi dessutom kan lämna alla typer av plaströr, inte bara Wavins, gör det möjligt för oss att vara med i återvinningssystemet i projekt där vi använder andra leverantörer också. Det är ett mycket bra initiativ och jag tror att det kan ge Wavin merförsäljning i längden, berättar Maria Ahlin.
För aktörer som Kfast och Assemblin innebär återvinningssystemet både lägre avfallskostnader, ersättning för insamlat material och ett miljöcertifikat som visar hur mycket CO₂ som har sparats in. Wavin uppskattar att deras service kan minska CO₂-utsläppen med upp till 30 procent, samtidigt som återvinningsgraden kan nå så högt som 98 procent – jämfört med blandat byggavfall.
Pilotprojekt för Miljöbyggnad iDrift
Projektet i Hällby Ökna är också först ut inom Kfast att certifieras enligt Miljöbyggnad iDrift, ett certifieringssystem särskilt framtaget för befintliga byggnader. Målet är att uppnå nivå Silver.
– Det är kul att se en certifiering som är anpassad för befintliga fastigheter. Tidigare har det mesta riktat sig till nyproduktion, men ROT-arbeten och att bevara det befintliga tror jag verkligen är framtiden, säger Maria Ahlin.
Hon kompletteras av Pontus Perrault, projektledare hos Kfast, som tillägger:
– Vi försöker tänka långsiktigt i allt vi gör. Det är inte hållbart att bara byta stammar och komma tillbaka om tre år för nästa åtgärd. Därför tar vi ett helhetsgrepp, och det gäller även miljön. Att vi nu kan bidra till återvinningen av plaströr direkt på plats är en enkel men viktig åtgärd för att minska vår klimatpåverkan.
Han avslutar:
– Vi uppskattar alltid samarbeten med lokala företag, så faktumet att det är ett Eskilstuna-företag som erbjuder denna tjänst – det vill säga Wavin – gör det ännu bättre.