Nyheter

Sveriges Arkitekter: ”Boverkets rapport om cirkulär ekonomi är en besvikelse”

Är det förändring regeringen vill ha borde Boverkets rapport om cirkulär ekonomi vara betydligt skarpare. Nu är det vagt önsketänkande, snarare än de tydliga åtgärder och styrmedel som krävs för en verklig cirkulär omställning. Och arkitekternas roll i arbetet lämnar Boverket utanför rapporten.

– Vi välkomnar Boverkets rapport om cirkulärt byggande, men är besvikna över innehållet. Var är de kraftfulla styrmedel, regler och incitament som måste till för att skapa en reell förändring? säger Margareta Wilhelmsson, samhällspolitisk chef på Sveriges Arkitekter.

Förbundet skriver i sitt remissvar att man i huvudsak är positiv förslagen i rapporten, men anser att de inte är tillräckligt långtgående.

Sveriges Arkitekter vill dessutom se:

Lag- och regelkrav på åtgärder och styrmedel för att byggbranschen ska nå det nya målet för den gröna omställningen. Visst behöver information och vägledning för ökat cirkulärt byggande utvecklas, men det strategidokument som Boverket föreslår räcker inte.

Att klimatdeklarationerna omgående förses med tvingande gränsvärden. Klimatdeklarationskravet måste också utvidgas till att gälla för alla byggnader, hela husen och livscykeln, mark-, till- och ombyggnader samt rivning. Det är bra att Boverket vill ha uppdraget att ta fram referensvärden från ombyggnad. Men det är bara ett, och ett litet, steg av alla de som behöver tas.

Regler och incitament som uppmuntrar och underlättar för cirkularitet. Menar regeringen allvar så måste resursslöseri och avfall kosta, och resurshushållning och återbruk få ett värde. Bland annat kräver vi åtgärder för att fler materialproducenter ska ta sig an affären kring återbrukade produkter. Att förändra skattelagstiftningen så att den gynnar cirkularitet är ett exempel.

Ett RITA-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster. Det kan privatpersoner använda för att bland annat optimera bostadsanvändningen eller göra en hållbar energieffektivisering.

Att arkitektkåren inte ens nämns i rapporten är anmärkningsvärt, anser Sveriges Arkitekter. Arkitekten kan ta fram lösningar för bevarande, återbruk och uppgradering av befintliga strukturer, för ombyggnad i stället för nybyggnad, för resurseffektivitet och avfallsminimering, för en robust och cirkulär design, för demonterbarhet och återbruk och för cirkulära strategier i tidiga skeden.

– Nya cirkulära lösningar kräver designdriven innovation. Här har arkitekten en nyckelroll, säger Margareta Wilhelmsson.

PÅ bilden: Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson hittar i Boverkets rapport inga av de styrmedel, regler och incitament som måste till för att sätta fart på den cirkulära ekonomin

Foto: Sören Andersson