Under de senaste tolv åren har Jokkmokk kommun lyckats minska energianvändningen i sina fastigheter med över 25 procent i genomsnitt per år. Detta har lett till betydande kostnadsbesparingar och intäkter till elevråden på skolorna som varit en del av arbetet. Nu tar kommunen nästa steg och investerar i AI-optimerade HVAC-system för att ytterligare få ner energianvändningen.
I fjol firade Jokkmokk kommun tolv år av framgångsrika energieffektiviseringar i kommunens olika fastigheter. Projektet omfattade totalt 65 000 m² lokaler i flera byggnader, där Östra skolans 8 000 m² var först ut. Under perioden 2013-2024 lyckades kommunen totalt göra 25 procent i värmebesparingar per år och minskade samtidigt den totala elanvändningen med över 21 procent i de 15 fastigheter som omfattades. Ett arbete som totalt inneburit över 40 miljoner i sparade kostnader.
Tillsammans med Schneider Electric så fortsätter nu kommunen arbetet med energieffektivisering och integrerar AI för att optimera fastigheters uppvärming, ventilation och luftkonditionering (HVAC-system). Något som kan ge stora effekter vad gäller energianvändning enligt en ny studie från Schneider Electric. För de 87 skolfastigheterna som inkluderades i studien lyckades uppkopplade lösningar tillsammans med AI minska elanvändningen med cirka nio procent och användningen av fjärrvärme med över tre procent.
– Jokkmokk kommun är ett praktexempel på hur energieffektivisering och fastighetsautomation kan leda till både minskad energianvändning och koldioxidutsläpp på kort och lång sikt. Dessutom visar kommunen vilka kostnadsbesparingar som går att göra. Vi är stolta över att ha varit med på denna resa och när vi nu implementerar AI-baserad optimering inom HVAC-system hoppas vi på att se lika fina resultat, säger Robert Flinth, försäljningsdirektör på Schneider Electric.
Att sänka energianvändningen i Jokkmokks fastigheter har inte bara varit i fokus för kommunen. Arbetet med energieffektivsering har även varit ett sätt att utbilda skolelever om energivanor och uppmuntra engagemang kring hållbarhetsfrågor. På Östra skolan i Jokkmokk har eleverna deltagit aktivt i att spara energi och som en del av överenskommelsen har elevrådet fått tio procent av elbesparingarna årliga värde att använda till aktiviteter de själva fått bestämma. Ett framgångsrecept som de nu hoppas att andra tar efter.
– Vårt arbete med energieffektivisering har haft påtagliga effekter och kostnadsbesparingarna vi gjort har inneburit att vi fått resurser över till andra satsningar. Minst lika viktigt har det varit att engagera våra ungdomar i energifrågor och hållbarhet samt ge de verktyg för att påverka sin skolmiljö. Genom att vi nu integrerar AI för att ytterligare förbättra energianvändningen kan vi göra ännu större besparingar som kan användas till roligare ändamål. Vi hoppas att vår framgång ska inspirera fler kommuner att investera i energieffektivisering och smart teknik, och samtidigt engagera unga i processen, säger Erik Fagerström, chef för samhälls- och infrastrukturfunktionen på Jokkmokk kommun.