Trots att de har störst ansvar för hållbarhetsarbetet är det cheferna som brister mest i det. Endast 4 av 10 chefer lämnar tillbaka IT-utrustning direkt efter att den slutat användas, att jämföra med hälften av medarbetarna utan personalansvar. Det visar IT-berget 2025, en ny rapport från 3stepIT.
Skillnaden mellan chefer och medarbetare är inte bara tydlig, den är också oroande. Medan 49 procent av medarbetarna utan personalansvar lämnar tillbaka IT-utrustning direkt efter användning, gäller det endast 40 procent av cheferna.
– Det är anmärkningsvärt att chefer, som ofta både har budgetansvar och mandat att driva hållbarhetsarbetet, brister i sitt eget agerande. De borde vara de första att föregå med gott exempel, inte de sista att haka på, säger Robert Åholm, Sverigechef på 3stepIT.
Chefer mindre klimatmedvetna och rutiner saknas
Rapporten IT-berget 2025 visar även att chefer skattar sin miljömedvetenhet lägre än andra grupper i organisationen. Mindre än hälften (48 %) av cheferna anser sig vara miljö- och klimatmedvetna, jämfört med 62 procent av övriga medarbetare. Dessutom har färre chefer kunskap om IT-utrustningens klimatpåverkan under produktionen, trots att den står för betydande utsläpp.
En stor del av problemet ligger i bristande rutiner. Endast 27 procent av svenska arbetsgivare följer upp att utrustning lämnas tillbaka. Bara cirka en tredjedel (36 %) har utsett en ansvarig person för insamling av utrustning, och en femtedel (21 %) förlitar sig på medarbetarens egen välvilja. I hela 21 procent av verksamheterna saknas en strukturerad återlämningsprocess helt.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk: Svenska företag går miste om betydande intäkter när de inte arbetar cirkulärt med sin IT-utrustning. Att skapa enkla rutiner för återlämning betalar sig omedelbart: både ekonomiskt, klimatmässigt och säkerhetsmässigt, säger Robert Åholm.
Svenskar sorterar hemma men inte på jobbet
Svenskar är paradoxalt nog mer miljömedvetna hemma än på jobbet. 9 av 10 uppger att de källsorterar i hemmet, vilket visar att förmågan att agera hållbart finns men att den inte alltid följer med in i arbetslivet. Trots att många är medvetna om vikten av att agera hållbart, är det få som ser ansvaret som sitt eget. Endast 40 procent anser att det är deras ansvar, alltså varje medarbetares uppgift, att se till att använd IT-utrustning lämnas tillbaka.
– Att så få upplever ett personligt ansvar visar att vi inte bara har ett kunskapsglapp, utan ett kulturgap. För att cirkulär IT ska fungera i praktiken krävs en förändring i hela organisationen, inte bara bland beslutsfattare, avslutar Robert Åholm.
Hela rapporten kan du ladda ner här: https://se.3stepit.com/it-berget