Nya lagkrav och förordningar har bidragit till att landets e-handlare har blivit mer hållbara. Nu visar Svea Banks nya rapport E-handelsläget att varannan i dagsläget arbetar med miljö och hållbarhet. Över en fjärdedel ser dessutom effekter i form av starkare varumärke samt nöjdare kunder.
I årets rapport E-handelsläget Q1/Q2 svarar Sveriges e-handlare på frågor som rör deras verksamhet, framtidsutsikter och hur de arbetar med miljö och hållbarhet. Rapporten baseras på svar från 354 e-handlare.
Idag uppger över hälften, 51 procent, av de tillfrågade att de arbetar aktivt för att göra verksamheten mer hållbar, en ökning med sju procentenheter från i fjol. En av fyra e-handlare, 26 procent, upplever att det stärker varumärket och 25 uppger att det skapar nöjdare kunder. Lika många menar dessutom att hållbarhetsarbetet leder till minskade kostnader.
Det absolut vanligaste e-handlarna har gjort för att bli mer hållbara är att återvinna och minimera materialanvändning, vilket 49 procent uppger. Detta följs av att ha särskilda rutiner för att hålla ner returer, 34 procent, och att köpa in fler produkter från leverantörer som tydligt kan redovisas som hållbara – något som 29 procent uppger.
– Tydligt är att fler arbetar aktivt med sitt hållbarhetsarbete jämfört med när vi ställde samma fråga 2024. Nya lagkrav driver på omställningen, parallellt med att fler e-handlare upptäcker hur hållbarhet och tillväxt kan kombineras. Detta är en utveckling som sannolikt kommer att fortsätta i takt med att second hand-marknaden växer och konsumenter efterfrågar fler hållbara produkter och tjänster, säger Magdalena Ceasar, Affärsområdeschef för betallösningar på Svea Bank.
Topp fem vanligaste hållbarhetsåtgärder:
1. Att återvinna samt minimera förbrukningen av material, emballage och förpackningar, 49%
2. Att ha särskilda rutiner för att hålla nere antalet returer, 34%
3. Att köpa in produkter från leverantörer som kan redovisa att de tillverkats på ett hållbart sätt, 29%
4. Att sälja begagnade produkter, demovaror/kontrollerade returvaror, 25%
5. Att kommunicera sin miljö-/hållbarhetsprofil i e-butik och marknadsföring, 20%
Om E-handelsläget Q1/Q2
E-handelsläget är Svea Banks undersökning där svenska e-handlare svarar på frågor om e-handel, deras verksamhet och aktuella ämnen som är relevanta för svensk e-handel. Denna upplaga av undersökningen genomfördes mellan den 11 april – 28 maj 2025 och besvarades av 354 e-handlare.
Ladda ner rapporten nu
Klicka här för att ner E-handelsläget Q1/Q2 – tema Hållbarhet och returer
Tidigare rapporter
Klicka här för att ner E-handelsläget Q4 – tema utländska lågprisföretag
Klicka här för att läsa E-handelsläget Q3 med tema Black Friday
Bild: Andy