Nyheter

Flera ledande vitfisk-fisken firar över 20 år av hållbarhet när en global milstolpe uppnås

Mer än tre fjärdedelar av världens vitfiskfångst är nu certifierad som hållbar av Marine Stewardship Council (MSC).

Denna prestation, som presenteras i Sustainable Whitefish Yearbook för 2025, understryker inte bara vitfiskens centrala roll i att driva på tillväxten av en ansvarsfull sjömatsmarknad, utan är också ett bevis på det långsiktiga åtagandet från en rad vitfisk-fisken runt om i världen.

Lyfter förbättringar som gjorts inom fisken

Årsboken lyfter fram de långsiktiga hållbarhetsåtagandena från yrkesfisken som banat väg för denna utveckling. Den lyfter även fram några exempel av de 136 förbättringar som fisken gjort sedan 2021.

Tack vare de ledande yrkesfiskenas ihärdiga insatser har en stabil tillgång på certifierad fångst kunnat upprätthållas, samtidigt som innovation och tillväxt främjats, enligt rapporten. Över 60 olika vitfiskarter bär nu MSC-märket globalt, från populära arter som pollock och torsk till mindre kända arter som kolfisk och olika arter av kungsfisk, vilket speglar både en växande mångfald och ett brett branschåtagande för hållbarhet.

Ökad diversifiering av vitfisk på svensk marknad

Även i Sveriges marknadsanalys för vitfisk ser vi en ökande diversifiering. Vitfiskmarknaden i Sverige har länge dominerats av Alaska pollock och torsk, som tillsammans stod för omkring tre fjärdedelar av den certifierade volymen under 2024/25. Samtidigt märks en tydlig förändring: diversifieringen ökar. Framför allt sej sticker ut som den art som konsumeras mer, med en fördubbling av volymerna sedan 2020/21. Denna utveckling förstärks ytterligare av att hälften av de nya MSC-certifierade produkter som planeras lanseras under 2025 innehåller andra arter än pollock och torsk. Det visar att aktörer på svenska marknaden tar hållbarhetsansvar genom att successivt bredda sjömatsutbudet och att fler arter får en plats i svenskarnas konsumtion av hållbar vitfisk.

– Genom att bredda vårt val av vitfisk minskar vi trycket på de mest populära arterna och ger mindre kända sorter en chans på tallriken. På så sätt kan vi både få i oss nyttigt protein och samtidigt värna om bestånden och de marina ekosystemen, säger Carl Dahlman, Sverigechef för MSC.

MSC-programmet skapades som ett marknadsbaserat initiativ för hållbart fiske med syfte att driva förändring i och på vattnet, och har blivit en katalysator för framsteg i globala fisken. Sustainable Whitefish Yearbook 2025 lyfter fram de yrkesfisken som levererar mätbara resultat, inte bara i marina miljöer, utan även genom hela leverantörskedjor och i fiskesamhällen. Den visar också hur ledande företag inom detaljhandeln och varumärken använder MSC-märket för att möta konsumenternas växande förväntningar på hållbar sjömat och listar för första gången de ledande vitfiskvarumärkena per land.

Läs mer om vitfisk på MSC:s hemsida. Där hittar du även flera goda recept att inspireras av!