TCO lanserar ett klimatpolitiskt program med nära 50 förslag för en rättvis klimatomställning. Programmet beskriver hur TCO ser på vägen mot det svenska målet om nettonollutsläpp till 2045 och Parisavtalets mål.
Programmet tar upp hur arbetsplatserna och tjänstemännen kan bidra i omställningen, och vad som är politikens roll.
– När politiken inte levererar i klimatfrågan behöver andra aktörer kliva fram. Klimatfrågan påverkar både liv och arbetsliv, därför är det självklart att som facklig aktör ta ansvar. TCO lanserar nu ett klimatpolitiskt program med nära 50 förslag för en rättvis omställning, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Ett handslag för klimatet
Klimatförändringarna påverkar redan tjänstemännen. I en Novusundersökning svarar nästan var tredje person att de påverkas av klimatförändringarna i sitt jobb och ännu fler svarar att de kommer påverkas i framtiden.
Med programmet tar TCO initiativ till ett handslag för klimatet mellan arbetsmarknadens parter för hitta en samsyn i klimatfrågan. Den svenska fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna är vana vid att samarbeta kring stora samhällsutmaningar. Vi måste kroka arm även nu, i den viktigaste strukturomvandlingen någonsin.
– Den svenska modellen är vår superkraft – med arbetstagare och arbetsgivare som tillsammans löser samhällsutmaningar. Vi har därför bjudit in parterna på arbetsmarknaden för ett samtal kring hur vi tillsammans kan lösa uppgiften, fortsätter Therese Svanström, ordförande för TCO.
TCO föreslår följande politiska reformer som en förutsättning för handslaget:
Framtidssäkra den gröna kompetensen. Regeringen behöver en strategi för kompetensförsörjning, med möjlighet för medarbetare att uppdatera sina kunskaper i takt med förändrade behov på arbetsmarknaden. Omställningsstudiestödet måste fungera och inkludera gröna jobb för fler. Universiteten behöver erbjuda fler korta kurser, så att den potential som finns gällande gröna jobb matchas med befintlig arbetskraft.
Minska jobbresornas klimatavtryck. Upprustning och utbyggnad av järnvägen är nödvändig. TCO vill också se gratis laddning av elbilar på jobbet och ett färdmedelsneutralt reseavdrag. Tågen måste ha konkurrenskraftiga priser och gå i tid och fossila subventioner fasas ut. Att fortsätta sänka koldioxidskatten är inte heller rätt väg att gå.
Trygghetssäkra omställningen. En stark a-kassa och fungerande omställningsstudiestöd, med rimliga handläggningstider och resurser, är centrala för tryggheten i omställningen.
Förändra det finanspolitiska ramverket. Stora investeringar kommer krävas för att anpassa samhället, i nödvändig infrastruktur och klimatanpassningsåtgärder exempelvis. TCO anser att målet för det finansiella sparandet kan vara negativt under en period för att finansiera dessa nödvändiga investeringar.
Energipolitisk överenskommelse. Vi behöver fossilfri el och politiken måste komma överens om de långsiktiga spelreglerna. Utan vindkraft som kan byggas snabbare än kärnkraft kommer dock kärnkraftens betydelse minska. TCO vill därför se en modell med återbäring till bygder där vindkraftsparker byggs så att kraftverken kan bidra till lokalsamhällena på ett tydligt sätt.
Skatteåterbäring för omställning. TCO föreslår att Sverige utreder en modell liknande Kanadas, där koldioxidskatten återbetalas till familjer och företag för att främja klimatsmarta val. Modellen måste anpassas till svenska förhållanden och ta hänsyn till att vi i Sverige traditionellt inte öronmärker skatteintäkter.