Nyheter

Norska Grønn Byggallianse förtydligar kritiken mot BREEAM i internationell rapport

Text: Grønn Byggallianse

En internationell rapport ”Seeing is Believing: Unlocking the Low-Carbon Real Estate Market” (LOFUS-rapporten) har nyligen publicerats, som ska visa hur aktörer inom bygg- och fastighetssektorn kan organisera sin verksamhet så att sektorn bidrar till att nå 1 , 5-gradersmålet i Parisavtalet.

För att nå dit, konstaterar rapporten att tredjepartscertifieringssystem är ett mycket viktigt verktyg för investerare och fastighetsägare för att uppnå sina mål:

– Tredjepartscertifieringar och betyg – som marknaden använder för att bedöma byggnaders koldioxidprestanda idag – kan spela en nyckelroll för att möjliggöra insyn i koldioxid- och energiprestanda och belysa vilka byggnader och portföljer som är 1,5°C-justerade.

Likaså är ett av rapportens huvudbudskap att certifieringssystem, som t.ex BREEAM och LEED har för svaga krav på utsläpp av växthusgaser, saknar målsiffror för utsläpp av växthusgaser och är inte tillräckligt transparenta. Arrangemangen bidrar alltså inte nödvändigtvis till att målen i Parisavtalet uppnås.

Rapporten uppmärksammar viktiga ämnen, men med sin globala bedömning av certifieringssystemen kan den bidra till att skapa osäkerhet om värdet av BREEAM i enskilda länder som har nationellt anpassade manualer, som vi har i Norge. Vi håller med författarna om att vi måste öka hastigheten på klimatnedskärningarna inom bygg- och fastighetssektorn, men det är viktigt för oss att påpeka att kritiken mot BREEAM i rapporten inte är direkt överförbar till Norge och användningen av BREEAM- ELLER.

BREEAM-NOR har utvecklats i full transparens, har krav på minskade utsläpp från materialanvändning och på minskad energianvändning i byggnaden

BREEAM-NOR för nybyggnation är anpassad till norska förhållanden och har inkluderat krav på växthusgasreduktioner i långt större utsträckning än den internationella BREEAM-manualen. I ett internationellt sammanhang kommer utsläpp relaterade till energianvändning vid drift av byggnader att spela en stor roll för om byggnader bidrar till att nå nationella och globala klimatmål.

I Norge, där energin för att driva byggnader är mindre utsläppskrävande, kommer minskningen av växthusgasutsläppen från materialanvändning att spela en mycket större roll. För material finns kriterier kopplade till utsläpp av växthusgaser i BREEAM-NOR sedan 2012.

I den senaste versionen, BREEAM-NOR v6.1, anges referensvärden för emissioner. Dessutom finns det minimikrav för minskning av växthusgaser från material för att uppnå nivåerna Very Good, Excellent eller Outstanding. Med ett absolut minimikrav på växthusgasbudget för material har vi sett till att alla projekt genomför klimatbedömningar. Det finns även minimikrav på energianvändning i drift (kWh/m2 år) för att uppnå nivåerna Excellent och Outstanding i BREEAM-NOR.

Befintliga byggnader kan nu använda det internationella systemet BREEAM-In-Use. I befintliga byggnader är det företrädesvis energianvändning som orsakar utsläpp av växthusgaser och detta täcks väl genom kriterier och tillhörande klimatutsläpp från energianvändning.

Utsläpp från material är mindre relevanta eftersom lite nya material normalt används för befintliga byggnader. Grønn Byggallianse i håller just nu på att utarbeta en norsk manual där syftet är att bättre koppla energikriterierna till energimärkningssystemet så att manualen blir ännu mer transparent och förutsägbar för norska byggnader. Vi kommer även att titta på behovet av klimatkrav på material vid ombyggnad och mindre hyresgästanpassningar.

LOFUS-rapporten kritiserar BREEAM för att inte vara tillräckligt transparent. I Norge har BREEAM-NOR utvecklats med deltagande av över 500 aktörer inom fastighetssektorn och utvecklingen av manualen har haft en mycket öppnare process än i flera andra länder. Manualen har upprepade gånger varit föremål för konsultation, den är öppet tillgänglig och kan användas av alla, även de som väljer att inte certifiera.

BREEAM är ett bra verktyg för att säkerställa en ”Paris-säker” byggnad

Det är förståeligt att en internationell rapport med en global uppskattning inte kan inkludera alla nationella anpassningar. Man kan alltid diskutera om klimat- och energikraven i BREEAM-NOR är tillräckligt ambitiösa, men bedömningen när kraven infördes var att öka hållbarhetsarbetet inom hela bygg- och fastighetssektorn, även för de minsta verksamheterna.

För att få ett BREEAM-certifikat måste alla projekt genomföra klimatbedömningar, även om den lägsta certifieringsnivån inte kräver minskningar av växthusgaser. För de mest använda certifieringsnivåerna, från Very Good till Outstanding, finns ett minimikrav på växthusgasreduktioner från material. Som jämförelse kräver EU:s taxonomikriterier inte minskningar av växthusgaser från materialanvändning i byggandet.

Vi anser därför att BREEAM är ett bra verktyg för att säkerställa en ”Parissäker” byggnad. Det kräver dock att byggherren även tar klimatpoängen i BREEAM-NOR manualen utöver minimikraven. Genom att använda BREEAM-NOR får byggherren och hyresgästen även många andra hållbarhetsegenskaper, såsom ett bra inomhusklimat och frånvaro av miljögifter. Dessutom kan banker och byggherrar vara säkra på att de hållbarhetsinsatser som genomförts också har kontrollerats av en oberoende tredje part.

Foto: Henning