Nyheter

Var står Europas ledande länder i omställningen till förnybar uppvärmning, vägtransporter och el

Text: Dr. Christof Schiller, Thorsten Hellmann

De tröga framstegen i energiomställningen sätter målet att minska utsläppen av växthusgaser till noll i mitten av seklet på spel. En jämförelse av fyra europeiska länder visar att Danmark och Norge gör betydande framsteg i övergången till förnybar värme och el. Norge går också snabbt framåt inom vägtransportsektorn.

Storbritannien och Tyskland står fortfarande inför flera utmaningar.

För att uppnå klimatneutralitet är delmål avgörande. Inom elförsörjningssektorn, till exempel, måste energiomställningen vara slutförd senast 2035. ”Utöver utsläppsdata behöver vi indikatorer för tidiga varningar spåra infrastrukturutvecklingen och säkerställa politiska åtgärder som stödjer acceleration”, säger Christof Schiller, förvaltningsexpert vid Bertelsmann Stiftung och chef för Sustainable Governance Indicators (SGI).

En studie av Research Institute for Sustainability – Helmholtz Center Potsdam (RIFS) och Bertelsmann Stiftung tillämpar detta tillvägagångssätt på el-, vägtransport- och värmesektorerna. Den visar hur nära länder är klimatneutralitet, var de står inför utmaningar och hur framstegen kan påskyndas. Varje sektor ser att minst ett land gör betydande framsteg: Danmark och Norge leder inom grön el och uppvärmning, där Norge nästan har slutfört sitt e-mobilitetsskifte. Tyskland och Storbritannien ligger dock fortfarande efter. Avkarbonisering i mitten av seklet är möjlig, men bara om politiska mål, regleringar och infrastruktur är bättre anpassade.

Att påskynda Tysklands omställning av förnybar el kräver tydliga mål för att utöka näten, öka lagringen och bättre anpassa överföringsmålen. Storbritannien kräver liknande mål, plus en plan för att fasa ut gasproduktionen. Danmark, med sina tydliga mål, kan helt övergå till grön el till 2029. Norge har redan minskat koldioxidutsläppen från sin elförsörjning.

Tysklands höga elfordonskostnader och bristen på laddstationer hindrar tillväxten av e-mobilitet på kort sikt. Nedgången av fordon med förbränningsmotorer är för närvarande inte tillräcklig för att säkerställa nollutsläpp till 2045. Danmark och Storbritannien behöver också mer konsekventa strategier, medan Norge kommer att nå 100 % elfordonsförsäljning nästa år, tack vare tidiga ekonomiska incitament. ”Norges framsteg inom e-mobilitet är baserade på de tidiga åtgärder som vidtagits för att ge ekonomiska incitament för utsläppsfria fordon”, säger Thorsten Hellmann, ekonomiexpert vid Bertelsmann Stiftung.

Inom värmesektorn måste Tyskland fördubbla värmepumpsinstallationer för att nå 2030-målen, medan Storbritannien ligger längre efter. Danmark utmärker sig inom utsläppsfri uppvärmning, efter att ha förbjudit olje- och gaspannor 2013, och Norge förväntar sig full värmepumpstäckning till 2030.