Nyheter

Stiftelsen Rönnbäret stödjer hållbarhetsforskning i Skellefteå

Stiftelsen Rönnbäret, som har som syfte att främja forskning och högre utbildning i Skellefteå, har beviljat medel till en rad projekt som knyter an till Society Expo 2026 – ett globalt evenemang där man lyfter Skellefteå och utforskar hållbara lösningar utifrån utmaningar vi ställs inför.

Målet med Expon är gynna hållbar samhällsutveckling och visa på kunskap och verktyg som ger avtryck – både här hemma och ute världen. Forskning och högre utbildning är självklart en viktig del i detta. Därför är tema för årets utlysning av Rönnbäret också riktat mot detta: kunskap, metoder och miljöer som bidrar till en hållbar och attraktiv plats. Nu tilldelar man utifrån detta projekt för sammanlagt 1 700 000 kronor.

”From forest to charging” för en hållbar och cirkulär ekonomi

Forskaren Chia-feng Lin, Luleå Tekniska Universitet (LTU) tilldelades 250 000 kronor för projektet ”From forest to charging” ett projekt som fokuserar på att använda förkolnat trä som elektrodmaterial i batterier. Detta bidrar till en mer hållbar och cirkulär ekonomi genom att omvandla restprodukter från träindustrin till högvärdiga material för batteritillverkning.

Projektet är särskilt relevant för Skellefteå, en region där både skogsindustrin och batteritillverkningen spelar en stor roll i den ekonomiska och sociala omvandlingen. Forskningsresultaten kan minska klimatpåverkan och stärka regionens batteriproduktion genom lokala resurser.

Utställning om forskningsprojekt på Society Expo i Skellefteå

Robert Brännström vid Luleå tekniska universitet (LTU) har fått stöd för ett projekt som ska visualisera forskningsprojekt på Campus Skellefteå. Med hjälp av analoga och digitala skyltar samt installationer ska projektmål och resultat presenteras för att öka medvetenheten om den forskning som bedrivs på området. Detta inkluderar samarbete med WALLSTREET-festivalen och Society Expo för att skapa en publik miljö och främja en hållbar och attraktiv plats.

Projektet, som tilldelats 100 000 kronor, lyfter fram forskningsinsatser med fokus på hållbar samhällsomvandling och jämställdhet, och bidrar samtidigt till att utveckla Skellefteå mot en hållbar framtid enligt stadens mål för 2030.

Säker åtkomststyrning och cybersäkerhet på LTU Skellefteå

Karl Andersson, Luleå tekniska universitet (LTU) tilldelas 450 000 kr för att delfinansiera en doktorandtjänst inom det nystartade forskningsområdet cybersäkerhet på Campus Skellefteå. Projektet fokuserar på säker åtkomststyrning, ett område som står inför utmaningar som dataintrång, insiderhot och sårbarheter i centraliserade system. Genom att använda blockkedjeteknik strävar forskargruppen efter att skapa säkra, decentraliserade lösningar för att skydda känslig data och förbättra åtkomstkontroll.

Projektet förväntas stärka Skellefteås position som en ledande plats för innovation och forskning inom cybersäkerhet, med ett masterprogram planerat att starta hösten 2025. Det bidrar också till en hållbar samhällsutveckling genom att skapa ny kunskap och kompetens inom ett kritiskt område. Forskningsinsatsen kan även stimulera tillväxt inom näringslivet och skapa samarbete med både offentliga och privata aktörer. Satsningen ligger i linje med Skellefteås mål att utveckla en globalt konkurrenskraftig ekonomi och unika kompetensområden fram till 2030.

Kan AI-drivna Materialbearbetningsmetoder främja Hållbarhet inom Träindustrin?

En ny forskningssatsning vid LTU Träteknik i Skellefteå syftar till att undersöka hur AI-drivna metoder för skärande bearbetning kan främja hållbarhet inom träindustrin. Projektet leds av doktoranden Dietrich Buck och involverar internationella samarbeten med doktorander från både Sverige och Kina och tilldelades 100 000 kr.

Målet med projektet är att optimera skärtekniker för trä och biobaserade material, vilket är avgörande för att minska materialspill och öka resurseffektiviteten i träbearbetningsprocessen. Genom att använda AI och avancerade bildtekniker ska forskarna studera och förbättra skärmekanismerna, vilket kan leda till högre produktkvalitet och minskat behov av att fälla fler träd.

Projektet stärker Skellefteås position som ett centrum för hållbara innovationer och forskning inom träindustrin, och är en del av stadens långsiktiga vision att bli en testbädd för hållbara teknologier och cirkulär ekonomi.

FAKTA
Ansökan för Rönnbärets stipendier är öppen från 12 mars och stänger 6 maj.
Se tidigare beviljade projekt och förutsättningar för projekten.
https://skelleftea.se/platsen/campus-skelleftea/startsida-campus-skelleftea/forskning–innovation/stiftelsen-ronnbaret