Nyheter

Årets upplaga av SGBC Sustainable Building

Text: Kjell-Arne Larsson

Årets upplaga bjöd på nyheter i SGBC:s certifieringssystem. Kraven måste öka i takt med nya EU-direktiv och skarpare krav från omvärlden i övrigt. Ribban höjs kontinuerligt för att kunna certifiera. Höjdpunkten på arrangemanget var korandet av vinnarna i Sweden Green Building Awards.

Konferensdelen av arrangemanget innehöll presentationer av verksamheten hos hållbara företag som IF, Wallenstam och Vacse. Därmed en rad goda referensobjekt, som visade på möjligheterna med certifiering och höga hållbarhetsambitioner i övrigt. NCC presenterade bygget av Habitat 7 i Göteborg och Emrahus visade i exemplet Sockergränden i Lund att det går att uppföra riktigt hållbara LSS-boenden.

Försäkringsbolag och byggbransch i samverkan

If:s hållbarhetschef Philip Thörn berättade om bolagets hållbarhetsresa och erbjudandet Hållbart Bygge.

Hållbarhetsarbetet påbörjades 2008 och uppgraderades 2021 för att därefter ingå som en del av bolagets strategi. I början var inriktningen i huvudsak den egna verksamheten, men efterhand breddade man sig. Idag omfattar engagemanget både kunderna, de egna anställda och samhället i stort.

– Vi arbetar med alla aspekter av hållbarhet, från trafiksäkerhet till klimatanpassning, och stöttar omställningen till ett mer koldioxidsnålt samhälle, berättar Philip Thörn. Några exempel på vårt skadeförebyggande arbete är att vi har riskingenjörer som stöttar våra stora företagskunder med riskbedömningar och kommer med förslag på riskreducerande åtgärder. Vi har även ett samarbete med Anticimex där vi erbjuder husägare med stor villaförsäkring hjälp med underhåll och åtgärder för att minska riskerna för skada. Den mest hållbara skadan är den som aldrig inträffar.

– För att hantera skador som inträffar upphandlar If varor och tjänster för miljarder kronor varje år. Genom att ställa tuffa krav och ha ett nära samarbete med våra leverantörer har vi möjlighet att utveckla verksamheten på ett hållbart sätt.

För att gå ett eller flera steg längre, introducerade If tjänsten Hållbart Bygge som ingår i försäkringen Egendom extra för kunder med kommersiella fastigheter.

– Vi vill hjälpa våra kunder att återuppbygga på ett hållbart sätt efter en skada. Genom den här tjänsten bidrar vi med rådgivning, vägledning och ekonomiskt stöd för att göra det enklare att välja hållbart. För att agera kvalitetssäkert och objektivt samarbetar vi med konsultbyrån Sweco. De kommer med förslag, och i slutänden bestämmer vi tillsammans med kunden vad som ska realiseras.

Hållbart Bygge innebär:

• Rådgivning, vägledning och ekonomiskt stöd för att kunna återuppbygga hållbart.

• Gäller vid skador som omfattar mer än hälften av arean, eller när kostnaden för att återställa överstiger 10 miljoner kronor.

• If betalar upp till 3 miljoner kronor extra i ersättning.

• Baseras på certifieringssystemen Miljöbyggnad och BREEAM-SE.

Det är bra att luta sig mot ett certifieringssystem för att avgöra vilka fastighetsåtgärder som är hållbara.

Första gången i Sverige som Hållbart Bygge aktiverades gällde en fastighet i Ronneby; ett äldre vackert trähus som blev totalförstört. Det återuppbyggdes som trähus igen, med en utformning som smälter in i omgivande arkitektur.

Till byggnaden kunde ”ny hållbarhet” adderas i flera aspekter:

• Miljöbyggnad certifiering

• Solcells-paneler

• Solavskärmning (persienner och glas)

• Vattenbesparing (sensorstyrda blandare och individuell mätning av varmvatten)

• Energibesparing (närvarostyrd belysning, LED och energimätare)

• Skadeförebyggande åtgärder (spisvakt, läckageskydd, timer kaffebryggare)

• Ekosystemtjänster (Sedum-tak, vildängsyta och ev. insektshotell)

Konceptet illustrerar mycket väl hur hållbarheten hos en fastighet kan förbättras när byggnadsinsatser krävs av andra skäl.

Utmaningar och möjligheter med nya och befintliga EU-direktiv

Därefter följde ett panelsamtal om betydelsen för den svenska bygg- och fastighetsbranschen av EU:s satsningar på hållbarhet.

I panelen ingick Maria Perzon, Group sustainability manager hos Castellum, Maria Qvillberg, Hållbarhetsansvarig för nyproduktion hos HSB, Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet hos Fastighetsägarna Sverige, samt Lena Hagert Pilenås, enhetschef hållbara byggnader och energi på Boverket.

Panelen konstaterade att det är positivt att EU – i och med Green Deal och Fit for 55 – pekar ut en tydlig riktning. Med hjälp av EU:s Taxonomi får vi som ett gemensamt språk som hjälper oss definiera vad som är gröna investeringar. Taxonomin påverkar både finansiärer, företag och hyresgäster i rätt riktning.

De större företagen arbetar nu intensivt med CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive. Inte minst här måste företagen disponera sina personresurser klokt, så att inte all tid läggs på att klara regelverket.

EPBD – Energy Performance of Buildings Directive – får direkt påverkan på flertalet befintliga byggnader. Taxonomin tillsammans med EPBD får hela branschen att förflytta sig positivt.

Det är välkommet att EU beaktar hur byggnader påverkar klimatet och pressar på för åtgärder. Här har Sverige definitivt gått före. Frågan är hur och i vilka etapper vi ska gå vidare. Här väntar vi på en Byggnadsrenoveringsplan.