Nyheter

Klimatneutralitet: OECD- och EU-länderna bäst rustade att leda vägen

Hur fast beslutna är OECD- och EU-länderna när det gäller att sträva efter klimatneutralitet till 2050? En färsk övervakningsrapport från Bertelsmann Stiftung visar att Sverige, Danmark, Finland och Spanien sätter takten med sina effektiva politiska strategier.

Däremot måste Kanada, Australien, Israel, Polen och Ungern öka sina ansträngningar avsevärt. Analysen jämför effektiviteten av nationell politik inom klimatskydd, energiomställning och cirkulär ekonomi.

De nordiska länderna och Spanien toppar rankingen av 30 OECD- och EU-stater för sina klimatinsatser. Dessa nationer har satt upp ambitiösa mål för att uppnå klimatneutralitet och resurseffektivitet, utvecklat sektorspecifika handlingsplaner och övervaka framstegen med hjälp av omfattande indikatorer. Ändå står även dessa föregångare inför utmaningar, som att övervinna miljöskadliga subventioner.

Bedömningen baseras på den senaste undersökningen Sustainable Governance Indicators (SGI), som utvärderar framsteg inom tre områden: att implementera konsekventa klimatpolitiska ramar, uppnå ett koldioxidfritt energisystem till 2050 och förbereda övergången till en cirkulär ekonomi.

För att bedöma effektiviteten av policystrategier bygger SGI-data på ett brett spektrum av indikatorer, vilket ger insikter om konsekvenserna av tidigare politiska beslut. Dessutom gör datasetet det möjligt att dra slutsatser om nuvarande politiska ambitioner.

Uppgifterna stöds av djupgående utvärderingar från SGI:s landexperter. Ytterligare dimensioner inkluderar framsteg när det gäller att stärka den demokratiska tillsynen, främja föregripande styrning och främja hållbara lösningar inom andra politikområden.

Sverige har den bästa positionen för att nå sina klimatmål, tack vare en historia av ambitiös klimatpolitik och konsekvent framstegsövervakning. Den nuvarande regeringen har dock mildrat miljöbestämmelserna. I den motsatta änden av spektrumet står Polen, Australien och Kanada inför betydande utmaningar för att uppnå klimatneutralitet.

Energisektorn står för nästan tre fjärdedelar av de globala utsläppen av växthusgaser, vilket gör dess avkolning till en kritisk faktor för att uppnå klimatneutralitet. Finland och Danmark har visat ett tydligt engagemang för detta mål. Omvänt måste länder som Kanada, Japan och Israel avsevärt påskynda sina ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen.

Även om övergången till en cirkulär ekonomi fortfarande är i ett tidigt skede i många regioner, har 20 av 30 EU- och OECD-länder ändå börjat genomföra åtgärder. Finland och Sverige verkar särskilt väl förberedda för denna förändring. I Sverige bedöms strategin för cirkulär ekonomi och tillhörande handlingsplaner, som inte är juridiskt bindande, som en del av statsbudgeten vid sidan av andra miljömål.

www.sgi-network.org

Bild: Gregor Quendel