Nyheter

Energiklass A: Bostadsprojekten Gullviva och Mandelblom i Knivsta

Text: Martina Strand Nyhlin

Få bostadsprojekt i Sverige uppnår energiklass A. Men systerprojekten Gulliva och Mandelblom i Knivsta som står klara i december har gjort det. Projektet har utvecklats av TB-Gruppen och köpts som ett Forward Funding-projekt av Lansa Fastigheter.

– Att projektet uppnår energiklass A innebär en minskad klimatpåverkan men är också bra ur perspektivet att energi inte kommer bli billigare framöver, och Lansa ska äga det här projektet i all evighet, säger Lars Kylin, vd på TB-Gruppen Bostad.

Gullviva och Mandelblom är två separata lamellhusprojekt i Knivsta. De liknar varandra, med liknande arkitektur, småskalig karaktär och putsad fasad och en innergård innanför varje projekts två vinklade huskroppar.

– Det är klassiska hus, det som sticker ut är att de är så energieffektiva, säger Ulrika von Wachenfeldt, projektchef på Lansa.

Lansa Fastigheter utvecklar en hel del projekt själva, men köper också gärna projekt som andra utvecklat. Ett Forward funding- projekt innebär att det är TB-Gruppen har utvecklat projektet, men att Lansa köpte det innan det började byggas och står för finansiering av byggnationen.

Lansa köper också projekt som kommit till med modellen Forward buy, där utvecklaren finansierar projektet – och ibland förvaltningsfastigheter med inflyttade hyresgäster.

– Det som är viktigt för oss på Lansa är att det finns en miljöcertifiering, helst Miljöbyggnad silver som lägst. De ska också vara energieffektiva, hålla hög kvalitet och ha höga estetiska värden, säger Ulrika von Wachenfeldt.

Lansa verkar främst i storstäderna och i större regionorter och vill bygga i lägen med bra kollektivtrafik. Platsen för Gullviva och Mandelblom uppfyller många krav.

 – Knivsta är en pendlarort, området vi bygger i är ett större utbyggnadsområde nära befintlig bebyggelse och Knivsta är en ort som utvecklas starkt, fortsätter Ulrika von Wachenfeldt.

I projekten Gullviva och Mandelblom ställde TB-Gruppen tidigt krav på att projektet skulle uppnå energiklass A, alltså minska energibehovet till 50 procent av nybyggnadskravet. Det kravet uppfylldes med råge.

För att nå dit måste TB-Gruppen börja i rätt ände: formfaktorn. I samarbete med arkitekten satsade vi de på en kompakt byggnad, med tjocka väggar, bra klimatskal, P-märkt fasad och bra fönster. Dessutom utan onödiga burspråk, vinklar eller kupor som sticker ut.

– När vi adderade solceller kom vi ner i endast 38 procent av nybyggnadskravet, avslutar Lars Kylin på TB-Gruppen.

FAKTA:

Byggtid: november 2022–december 2024 

Byggherre: Lansa Fastigheter AB

Byggherreombud: TB-GRUPPEN Bostad AB

Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad AB

Arkitekt: Thomas Blom, a-sidan

Entreprenadkostnad: ca 154 Mkr resp. 172 Mkr