Nyheter

Återvunnen koppar Nexans goda val

Genom att köpa in minst 30 procent återvunnen koppar minskar Nexans Sweden företagets CO2-utsläpp med tusentals ton. Detta samtidigt som jordens koppartillgångar räcker längre.

Koppar är en avgörande råvara för elektrifieringen och spelar en central roll i Nexans verksamhet. Men dess utvinning bidrar stort till utsläpp, upp till 80 procent av CO2-utsläppen från en installationskabel – från vagga till hylla – kan härledas till koppar. Därför arbetar Nexans aktivt för att minska utsläppen och förlänga jordens koppartillgångar genom att använda återvunnen koppar.

Nexans mål är ambitiöst – minst 30 procent återvunnen koppar globalt år 2030.

Redan i dag köps en tredjedel återvunnen koppar in till det som tillverkas i Grimsås genom massbalansering.

– Att ersätta en tredjedel av den koppar vi köper in med återvunnen koppar minskar våra utsläpp med tusentals ton koldioxid per år. Det är en viktig pusselbit för att nå netto noll år 2050, säger hållbarhetschef Jenny Nyström.

För kablar producerade i Grimsås, som EASY-serien, innebär minst 33 procent återvunnen koppar en klimatbesparing på 10–20 procent per kabel beroende på tvärsnitt, enligt Nexans beräkningar. Det är en märkbar skillnad – för en elektriker som installerar fyrtio kilometer kabel per år kan det innebära upp till två ton mindre utsläpp av koldioxid.

Nexans använder en metod som kallas kreditbaserad massbalans. Det möjliggör en smidig övergång till mer hållbar produktion, även om full spårbarhet ännu inte är möjlig. Tillsammans med samarbetspartner fortsätter Nexans att utveckla och förbättra systemet, med målet att underlätta omställningen till en cirkulär ekonomi.

– Även om full spårbarhet ännu inte är möjlig så anser vi att detta just nu är bästa sättet att stödja omställningen till en cirkulär ekonomi. Det ska vara enkelt att göra gott för våra slutanvändare, fortsätter hållbarhetschefen Jenny Nyström.

JENNY NYSTRÖM GER SVAR PÅ TAL:

Innehåller Nexans kablar alltid minst en tredjedel återvunnen koppar?

— Nej. Men på systemnivå kan vi garantera att vi har köpt en motsvarande mängd återvunnen koppar.

Kan Nexans bevisa att kablarna har 10–20 procent lägre CO2-avtryck jämfört med en kabel utan återvunnen koppar?

— Ja, våra LCA-beräkningar visar detta. Dock erkänner inte ECO Platform, EPD Norway och PEP ecopassport kreditbaserad massbalans. Därmed återspeglas det inte i våra EPD/PEP-dokument.

Kreditbaserad massbalans, är det fusk?

— Kreditbaserad massbalans fungerar som att köpa förnybar el — du stöder ett bättre system även om den specifika produkten inte innehåller återvunnet material.

Bild: Gerd Altmann