Nyheter

Ny forskning för ett levande hav

Två forskare har tilldelats medel genom BalticWaters stipendieprogram för forskare i början av karriären. Deras studier har potential att bidra till en levande Östersjö genom att öka kunskapen om våra laxpopulationer och underlätta för införandet av marina skyddade områden.

– Det är otroligt glädjande att bli tilldelad BalticWaters stipendium! Effektiva åtgärder i marina skyddsområden är avgörande för Östersjöns återhämtning, men bromsas ofta av rädsla för att inskränka andra staters rättigheter. Stipendiet ger mig möjligheten att utveckla rättslig vägledning för en mer dynamisk tillämpning av regler för marina skyddade områden, säger Niels Krabbe, forskare vid Göteborgs universitet.

Det är fjärde året i rad som BalticWaters genomför stipendieprogrammet för forskare i början av karriärenMålet med programmet är att stödja framväxten av ny kunskap om åtgärder som kan leda till minskad övergödning, fungerande ekosystem och en bättre förvaltning av vårt innanhav. Samtidigt är hoppet att stipendiet också bidrar till en bra start för nya forskares karriär.

– Det är ofta svårare för nyetablerade forskare att hitta stöd för sitt arbete. Genom vårt stipendieprogram vill vi ge dem möjlighet att arbeta med frågor de brinner för och samtidigt bidra till ny kunskap om Östersjön, säger Konrad Stralka, VD på BalticWaters.

2025 års stipendiater:

Historical genomics of salmon in the Gulf of Bothnia. Alexandra Rouillard, postdoktor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.

Protect Baltic – Developing the application of legal tools for marine protected areas in the Baltic Sea. Niels Krabbe, forskare vid Juridiska institutionen, Göteborgs universitet.

Läs mer om stipendiaterna och projekten här.

BalticWaters stipendieprogram finansieras av Kerstin Skarne med familj.

Bild: Jürgen