Med de orden sätter Isabel Turesson, Sustainability Manager på Pinewood, tonen för en ny tid inom textilbranschen. EU:s Green Deal – den europeiska gröna given – innebär inte bara ett nytt regelverk, utan en grundläggande förändring i hur vi producerar, konsumerar och tar ansvar för våra produkter. Den här omställningen kräver djupare samarbeten, högre transparens och ett starkare fokus på cirkulära flöden.
I den här artikeln berättar Isabel om vad EU Green Deal faktiskt innebär, hur den påverkar textilindustrin i stort – och hur Pinewood aktivt ställer om för att möta kraven, minska sin miljöpåverkan och bygga ett långsiktigt varumärke.
Vad är EU Green Deal?
Green Deal, eller Den europeiska gröna given, är EU:s plan för att bli klimatneutrala till år 2050. Målet är att vi ska gå från en linjär till cirkulär ekonomi, och för att lyckas med detta krävs det att företag gör gröna omställningar. Man kan säga att den gröna given är en väg med ramverk och direktiv som skapats för att vi ska komma framåt i klimatarbetet.
Den europeiska konsumtionen av textilier har den fjärde största påverkan på miljön och klimatförändringarna, efter mat, boende och transporter. Det har därför tagits fram en separat textilstrategi som är högt prioriterad.
– Vi ser ett skifte där frågor som ”Varför tillverkar vi den här produkten? Hur hanteras den? Hur återvinns den? Och hur stor miljöpåverkan har den?” blir allt viktigare, säger Isabel Turesson, Sustainability Manager på Pinewood.
Hon betonar att textilindustrin är klimatbelastande och att det finns stora utmaningar att hantera.
– Det är ingen hemlighet att textilbranschen är komplex. Vi är väl medvetna om att vi arbetar i en bransch som inte är hållbar utan behöver förändras. Vi vill inte längre vara en del av problemet, utan en del av lösningen.
Den gröna given och dess påverkan på textilindustrin
Den gröna given kommer att generera i många nya lagstiftningar. Alla produkter ska kartläggas och textil är en av de produktkategorier som går först. Textilbranschen saknar idag infrastruktur för återvinning på plats, utan konsumenten har antingen skänkt eller slängt plagget, och till slut bränns det upp.
Med Green Deal är planen att förlänga livet på produkten och att alla textilplagg ska återvinnas enligt Avfallstrappan, som är en del av EU:s avfallsdirektiv. Avfallstrappan består av fem nivåer: minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi och deponera.
Viktigt att komma ihåg är att återvinning är en process som kräver mycket energi och därför vill man spara detta steg så länge som möjligt. Tanken är att en produkt först ska användas länge, repareras vid behov, sedan ska den via second hand cirkulera till en ny konsument som även den ska använda produkten länge, och slutligen som ett sista steg gå till återvinning.
– Den minsta miljöpåverkan får vi om vi använder plagget länge. Därför tänker vi på livslängd redan när vi designar våra produkter. Det är viktigt med eftertanke kring syfte och användning. Pinewood satsar på långsiktighet, inte fast fashion. Genomtänkta kollektioner med tidlösa plagg som passar till mycket annat i sortimentet, säger Isabel. Det är viktigt för oss att göra produkter som ska användas, mycket och länge. I garderoben gör de ingen nytta, då har bara massa resurser förbrukats i onödan.
Produktpasset
Alla produkter som säljs inom EU ska kartläggas med ett produktpass som troligtvis kommer att fästas direkt på plagget och innehålla information mot myndighet och konsument om material, processer, CO2-utsläpp, hur produkten har tillverkats, hur den har fraktats, och hur den ska återvinnas.
– Ett plagg består av extremt många komponenter, och arbetet med produktpasset ger oss en djupare förståelse för vår värdekedja och komplexiteten i den, berättar Isabel. En viktig lärdom har varit vikten av att arbeta mer direkt med materialleverantörerna. Genom att minska antalet mellanhänder får vi bättre insyn i processerna och kan säkerställa att rätt material används.
– Materialtillverkning sker i flera steg, från spinning till vävning/stickning till färgning, och varje moment påverkar miljön. Vi strävar efter att samarbeta med vertikala leverantörer som hanterar hela produktionskedjan, eftersom det ger oss bättre kontroll och transparens. Ju längre ner vi kan komma i värdekedjan, desto större möjligheter har vi att säkerställa att rätt processer används.
Hon förklarar att det inte enbart handlar om att välja rätt material, utan även om att välja rätt leverantörer– de som arbetar i linje med Pinewoods värderingar.
– Den största miljöpåverkan sker vid materialtillverkningen, och framför allt färgningsprocessen. Därför är det avgörande att våra leverantörer har processer på plats som minskar miljöeffekterna.
Utmaningar och möjligheter framåt
Pinewood ser att det finns mycket att arbeta med för att bli mer hållbara.
– Vi är medvetna om att vår värdekedja är komplex och har insett att det finns utrymme för förbättring. Den insikten har hjälpt oss att identifiera vad vi behöver fokusera på för att utvecklas vidare, säger Isabel. Det är en resa som kräver transparens och rätt partnerskap. För mig personligen är det viktigt att hela organisationen ska förstå att det är en människa bakom varje komponent på våra produkter, och att vi har ett ansvar genom hela värdekedjan. Det är just därför jag engagerar mig i detta – för att jag känner en genuin medkänsla och intresse för varje person vi samarbetar med.
EU Green Deal – en omställning som påverkar hela branschen
Det förutspås att runt 20% av alla bolag inte kommer klara kraven från EU Green Deal utan kommer att gå i konkurs. Även om Green Deal i första hand riktar sig till Europa, kommer den att få konsekvenser globalt, då många fabriker arbetar med europeiska företag.
– Under 2025 kommer vi att höja våra krav på leverantörer och successivt fasa ut de som inte kan möta dem. Samtidigt arbetar vi aktivt med att hitta nya samarbeten och lösningar. Den gröna given är en av våra högsta prioriteringar, och vi ser det som en möjlighet att utvecklas och bli ännu bättre, säger Isabel.
Omställningen kommer att kräva förändringar på alla nivåer i företaget.
– Vi måste tänka om och hitta nya sätt att ta fram våra produkter. Alla avdelningar i företaget kommer att påverkas, och vi behöver arbeta tillsammans för att ställa om. Långsiktighet är vårt fokus, och vi har redan börjat utforska spännande samarbeten som vi ser fram emot att presentera under året, avslutar Isabel.
Foto: Martin Andersson