Endast var sjätte företag jobbar cirkulärt med sin IT, visar 3stepIT:s nya rapport IT-berget 2025. Majoriteten av företagen anger höga kostnader som det största hindret – trots att cirkulära lösningar inte bara minskar klimatpåverkan, utan också kan sänka kostnaderna med upp till 30 procent.
Endast en av sex (18%) organisationer arbetar cirkulärt med IT, enligt rapporten IT-berget 2025. En viktig orsak är den felaktiga uppfattningen att cirkulär IT är dyrt. Mer än hälften av de tillfrågade beslutsfattarna (52%) tror fortfarande att cirkulär IT kostar mer – en ökning från 43 procent på tre år.
– Faktum är att cirkulär IT kan minska kostnaderna med upp till 30 procent. Att det fortfarande uppfattas som kostnadsdrivande är ett av de största hindren för en bredare omställning. Med rätt processer kan organisationer både spara pengar, minska klimatpåverkan och stärka datasäkerheten, säger Robert Åholm, Sverigechef på 3stepIT.
Tappar värde varje år
Rapporten visar att använd IT-utrustning i genomsnitt förvaras i 3,1 år innan den återvinns eller återbrukas, vilket motsvarar en hel rekommenderad livscykel för exempelvis en laptop, enligt flertalet tillverkare. Resultatet är både förlorade ekonomiska värden och onödiga klimatutsläpp när nya enheter behöver produceras för att möta efterfrågan.
Värdeminskningen motsvarar ungefär hälften av utrustningens ursprungliga värde, samtidigt som varje nytillverkad laptop genererar cirka 280 kilo koldioxidekvivalenter och flera ton gruvavfall – en miljöpåverkan som kan undvikas genom rekonditionering och återbruk.
Leder till kapitalförstöring
Färre än hälften av medarbetare (48%) återlämnar sin IT-utrustning direkt efter avslutad användning. Av dem som inte gör det uppger 34 procent att arbetsgivaren inte efterfrågat utrustningen. Dessutom anser 60 procent av medarbetarna att det är någon annans ansvar att den återlämnas. Detta tyder på låg medvetenhet om vad cirkulär IT innebär, samtidigt som det ofta saknas tydliga rutiner.
– Trots de dystra siffrorna finns det hopp. Med relativt enkla åtgärder som tydliga återlämningsrutiner, interna utbildningsinsatser och samarbete med IT-leverantörer kan organisationer börja dra nytta av fördelarna. Förutom minskade utsläpp och sänkta kostnader innebär cirkulär IT även ökad kontroll över känsliga data och minskad risk för läckor, säger Robert Åholm.
Mer information om IT-berget 2025 hittar du här.