Nyheter

White Arkitekter tar stora kliv mot cirkulär arkitektur och minskad klimatpåverkan

Under 2024 tog White Arkitekter ytterligare kliv mot att minska klimatpåverkan från material i sina uppdrag och färdigställde några av sina mest ambitiösa projekt på området. Samtidigt ser man också ett ökat behov av att hantera klimatrisker där nästan 7 av 10 av våra landskapsprojekt har det som fokus. Det framgår av White Arkitekters Års- och hållbarhetsrapport som publiceras idag.

2024 var ett utmanande år för branschen, trots det levererade White Arkitekter ett resultat i linje med budget och ökade sin lönsamhet. Vår internationella verksamhet utvecklas starkt, framför allt i Storbritannien som vuxit både i omsättning och lönsamhet under 2024.

– Vacker och hållbar arkitektur är ett konkurrensmedel som skapar lönsamhet. Ett tydligt exempel är den ”flight to quality” som vi ser när vakansgranderna ökar i en svagare konjunktur. Vår mission är att med arkitekturens kraft driva omställningen till ett hållbart liv, det är så vi skapar värden för våra uppdragsgivare. För att säkra en långsiktig värdeutveckling krävs en kombination av hållbarhet, upplevelse och kvalitet och de lösningarna kan vi bidra med, säger Alexandra Hagen, VD för White Arkitekter.

Förra året innefattade 40 procent av Whites uppdrag återbruk. Till exempel invigdes ett av Sveriges mest ambitiösa återbruksprojekt – kontorshuset Lumi, ritat av White åt Vasakronan. Projektet har genom återbruk uppnått ett klimatavtryck som ligger på ungefär hälften av ett nybyggt hus med trästomme.

Träbyggandet går fortsatt starkt och 23 procent av våra byggnadsprojekt har trästomme. 2024 startade också bygget av Wood City, världens största urbana stadsbyggnadsprojekt i trä, där White Arkitekter ritar flera kvarter åt Atrium Ljungberg.

Även behovet av klimatanpassning är stort och 67 procent av stadsbyggnads- och landskapsuppdragen har detta som fokus. Under fjolåret invigdes Vattentorget på Slussen som är ett exempel på hur man kan maximera värdet av nödvändig klimatanpassning genom gestaltning som skapar attraktiva stadsrum och stärker både biodiversiteten och städernas resiliens.

– Det finns stora vinster att göra genom att hantera klimatriskerna ur ett gestaltningsperspektiv. Med naturbaserade lösningar kan vi skapa ekologiska och sociala mervärden som höjer fastighetsvärdet och skapar en attraktiv och livskraftig stad, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter.