Nyheter

Första lasset solcellspaneler till återvinning – REMONDIS tar ett historiskt steg

Under påskveckan 2025 markerades en milstolpe i svensk återvinning när det första lasset med uttjänta solcellspaneler skickades från REMONDIS anläggning i Hovmantorp för materialåtervinning.

Panelerna transporteras till REMONDIS-koncernens nya återvinningslinje i Eindhoven, Nederländerna – ett av Europas mest avancerade återvinningscenter för solcellsteknik.

EU-krav uppfylls hos REMONDIS-företaget MIREC

Vid MIREC-anläggningen i Eindhoven återvinns solcellspanelerna i enlighet med EU:s elavfallsdirektiv, där målet är att nå minst 80 % materialåtervinningsgrad. Den största andelen av det återvunna materialet består av glas, men även alla metallkomponenter tas tillvara. Ett utvecklingsområde kvarstår: att hitta ett kostnadseffektivt sätt att återvinna kislet i panelerna.

– Vi har testat flera metoder för kiselåtervinning och är tekniskt sett nära en lösning, men det är fortfarande en ekonomisk utmaning, säger Hans Brekelmans, projektledare vid MIREC.

Stöd från El-Kretsen och CircSolar

Återvinningsinitiativet sker på uppdrag av El-Kretsen, producentansvarsorganisationen för elavfall, och har förordats av forskningsprojektet CircSolar – ett samarbete mellan näringsliv, forskare och myndigheter med syfte att utveckla hållbara lösningar för solcellers livscykel.

Ett första steg mot återvinning i Sverige

Att hantera solcellspaneler i större skala är en framtidsfråga. I dagsläget är volymerna i Sverige för små för att motivera en egen återvinningslinje, men framtidstron är stark.

– Hos oss på REMONDIS ser vi fram emot att starta återvinning även i Hovmantorp så snart volymerna tillåter det, säger Per Sundbom, affärsområdeschef för elektriskt avfall på REMONDIS. – Vi ser också att återbruk av hela paneler kommer att bli en aktuell lösning. Vi har redan kanaler på plats, men än så länge saknas de ekonomiska förutsättningarna.

En viktig pusselbit i den gröna omställningen

Initiativet är i linje med regeringens ambition i Tidöavtalet om att utveckla återvinningsmetoder för solcellspaneler. Med etableringen i Eindhoven har REMONDIS visat att tekniken finns – nu återstår att skala upp för framtiden.