Lösningen, som är först ut i Sverige att användas på dagvattendammar, bidrar till en nödvändig klimatanpassning. Samtidigt har hela utomhusmiljön runt dagvattendammarna inklusive konstverket Fontänen fått en upprustning.
I det gemensamma innovationsprojektet mellan Akademiska Hus och VA SYD testas nu prognosstyrning för första gången för dagvatten. Lösningen innebär att regnprognoser används för att styra nivån i dagvattensystemet där både Pölen och Sjön ingår.
När prognoserna visar att ett större regn är på väg tappas vatten av för att skapa extra fördröjningsvolym i Pölen.
Det görs genom en nivåregleringsbrunn, en så kallad munkbrunn med styrbar lucka. På det sättet används Pölen och i nästa steg Sjön för att ta hand om regnvatten som annars lätt översvämmar ledningsnätet.
Den nya förbindelsen mellan Pölen och Sjön bidrar till att vattnet omsätts naturligt. På detta sätt kan omsättningen av vattnet öka, övergödningen på grund av fågelspillning minska och slutligen minska tillväxten av vattenväxten andmat.
Projektet är en del av det europeiska innovationsprojektet REWAISE, som fokuserar på smart och hållbar vattenanvändning.
Bild: Jesper Orrbeck