Urban Partners, en ledande investerare inom hållbar stadsutveckling, har fått sina klimatmål verifierade av Science Based Targets initiative (SBTi). Godkännandet bekräftar att företagets mål för minskade utsläpp ligger i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Målen har tagits fram utifrån affärsmässiga grunder, där klimatåtgärder ses som en naturlig del i att minska risker och skapa långsiktigt värde.
SBTi:s uppdrag är att driva på vetenskapsbaserade klimatåtgärder i näringslivet, med målet att halvera de globala utsläppen till 2030 och nå netto-noll innan 2050. Urban Partners följer både SBTi:s kriterier för finansiella institutioner och de nya byggnadskriterierna. Under framtagandet av byggnadskriterierna valdes Urban Partners ut som ett av endast 15 bolag i världen att pilottesta och ge feedback på de nya riktlinjerna.
Ambitiösa mål för minskade utsläpp inom fastighetssektorn
Urban Partners har integrerat klimatmålen i hela sin verksamhet, med särskilt fokus på fastighetsstrategin Nrep, som står för över 90 procent av bolagets totala utsläpp. Därmed är fastighetsportföljen ett viktigt verktyg för att uppnå både klimatmål och affärmässiga resultat.
– Vi ser en tydlig affärslogik i att minska utsläppen. Efter nästan två decenniers arbete med hållbarhet har vi byggt upp djup kunskap kring lösningar och affärsmodeller som både går att skala upp och som är kommersiellt gångbara, säger Elisabeth Hermann Frederiksen, hållbarhetschef på Urban Partners.
Nrep har som mål att minska driftsutsläppen med 80 procent till 2030 med 2022 som utgångspunkt. Med nuvarande portföljsammansättning motsvarar det ett utsläpp så lågt som 2,1 kg CO2e/kvm/år – långt under SBTi:s riktmärke på 54 procents minskning. Det visar Urban Partners tydliga ambition att inte bara möta, utan även överträffa internationella klimatmål.
Minskningen av driftsutsläpp ger både miljömässiga och ekonomiska fördelar. Högre energieffektivitet och övergång till förnybar energi leder till lägre driftskostnader, mindre exponering mot energiprisvolatilitet och i förlängningen ökade fastighetsvärden. Urban Partners har dessutom åtagit sig att från och med den 1 maj 2025 inte installera någon ny utrustning som drivs med fossila bränslen i fastigheter de äger eller har ekonomisk kontroll över.
Bland de första att sätta klimatmål för byggfasen
Urban Partners är bland de första företagen att sätta vetenskapsbaserade mål för inbyggda utsläpp, det vill säga utsläpp som uppstår vid byggnation och materialproduktion. Målet är att halvera dessa utsläpp till 2030 (baseline 2022), vilket för den nuvarande portföljen motsvarar cirka 3,3 kg CO2e/kvm/år. Att minska utsläpp under byggfasen är en central del av Urban Partners långsiktiga strategi för att säkerställa att städer växer hållbart.
– Vi integrerar hållbarhet i hela värdekedjan och fokuserar på fastigheters livscykel med fokus på energiomställningen. På så sätt minskar vårt beroende av koldioxidkrediter. Vi vill utvärdera fastigheternas faktiska prestanda både i förhållande till risk och driftsekonomi. Vi ser SBTi som ett starkt ramverk för att validera den faktiska minskningen av koldioxidutsläpp, säger Elisabeth Hermann Frederiksen.
Urban Partners STBi-validerade klimatmål:
• Minska absoluta växthusgasutsläpp (scope 1 och 2) med 70 % till 2030 (baseline 2022).
• Använda 100 % förnybar el varje år från 2022 till 2030.
• Minska växthusgasutsläppen från driften av fastigheterna (scope 1, 2 och 3) med 80 % per m² till 2030 (baseline 2022).
• Halvera inbyggda utsläpp kopplade till byggnation (scope 3) per kvadratmeter till 2030 (baseline 2022).
• Säkerställa att samtliga innehav i fastighetsportföljen – sett till investerat värde – har satt STBi-validerade klimatmål senast år 2030.
• Att från och med 1 maj 2025 inte installera ny fossilbränsleutrustning i byggnader som företaget äger eller kontrollerar ekonomiskt.
Science Based Targets initiative (SBTi) är ett samarbete mellan CDP, FN:s Global Compact, World Resources Institute (WRI), Världsnaturfonden (WWF) och We Mean Business-koalitionen. SBTi:s mål är att hjälpa företag världen över att göra det som klimatvetenskapen kräver av den globala ekonomin: att halvera utsläppen till 2030 och nå nettonollutsläpp före 2050.